Matematik

Reducering

05. september 2012 af OnceUponATime (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har lige brug for hjælp til denne: "-------" er brøkstreg/divisionsstreg

T2 - 8T + 16

-----------------

T2 - 16

 

Jeg ved at det under brøkstregen skal blive til: (T-4)(T+4), men jeg har problemer med det over brøkstregen :(

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2012 af peter lind

(T-4)2


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2012 af mathon

                T2 - 8T + 16 = (T - 4)2


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2012 af Casabon

Du har ret i at det i nævneren kan skrives som (T-4)(T+4)

Det som gøres i tælleren er i virkeligheden det samme.

Først bemærker vi at der er T2. Det først led må altså være (T±x)(T±y) (hvor x og y er tal)

Den næste vi ser er -8T+16. Vi skal altså have nogle tal som sammenlagt giver -8 og ganget med hinanden giver 16. Der er altså kun én mulighed nemlig -4+-4=-8 og -4*-4=16.

 

Bemærk til sidst, at der bliver noget i tælleren og nævneren, som går ud med hinanden.


Svar #4
05. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#3 Jeg kan ikke få det til at gå op:

(T-4-4)(T-4-4) =

T2 - 4T - 4T - 4T +16 + 16 - 4T + 16 +16 =

T2 - 16 + 64

Jeg er virkelig desperat i øjeblikket, og har  nærmest prøvet alle muligheder.. Jeg kan bare ikke lave en kvadratsætning som giver T2 -8 + 16


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. september 2012 af peter lind

Det er gjort for dig i #1 og #2 Du kan enten bruge reglen for kvadratet på en 2 leddet størrelse (a-b)2 = a2-2ab+b2 eller du kan direkte gange ud som kontrol (T-4)(T-4) = T(T-4) - 4(T-4) = ...


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Tælleren skrives (T-4)2 , ikke (T-4-4)2 . Hele brøken er så

(T2 -8T +16) / (T2 -16) = (T -4)2 / ((T+4)(T-4)) = (T-4) / (T+4) , T ≠ 4 .


Svar #7
05. september 2012 af OnceUponATime (Slettet)

#6 Nååår, nu forstår jeg, hvad der menes! Jeg troede nemlig, at #1 og #2 var en forklaring på det der står på "tælleren". Tusinde tak allesammen!


Skriv et svar til: Reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.