Matematik

2 opgaver - svær brøker og rødder

09. september 2012 af lillewonder (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey folkens,

 

Sidder og bokser med en aflevering og er nået til 2 opgaver som jeg kan se, også meget godt repræsentere resten, så behøver ikke spørge ind til de andre men kun nøjes med disse 2.

Anyways, første opgave handler om en brøker i parentes som er ophævet:

(2x/y)4

- Ved simpelthen ikke hvordan jeg skal gribe brøken her an. Jeg skal jo først tage mig af potensen, men betyder det, at jeg bare har 4x (2x/y)? og i så fald, hvordan ganger jeg så de 4 brøker ind i hinanden og ender med et enkelt tal?

 

Herudover har jeg også en opgave med kvadratrødder. Det er ikke den normale brøk, men den her brøk hvor man f.eks. siger "den 3. rod af tallet 7" (Har aldrig helt forstået den anden funktion med kvadratrødder).
Opgaven lyder her:

3 kvadratrod/rod af tallet 7 (3√7) · 3 kvadratrod/rod af tallet 7 (3√7) · 3 kvadratrod/rod af tallet 7 (3√7)

 

- For det første har jeg glemt hvordan man i første omgang regner en bestem rod ud af en kvadratrod (hvis jeg har forstået det rigtigt) og så vil jeg også høre, om man så, EFTER man har regnet tallene ud, skal gange de nye tal med hinanden? eller kan man ligge de 3 tal her sammen i én større "rod af kvadratrod" og SÅ regne det ud?

 

 

Håber I forstår hvad jeg spørger om og ikke kan finde ud af, og håber I kan hjælpe mig.
Mvh,

Lukas


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2012 af peter lind

Den første brug at (a/b)n = an/bn.

Den anden. Du skal slet ikke bruge noget med kvadratrødder i den opgave. Det skal direkte slås op på din lommeregner. Du skal eventuelt bruge at den 3. rod afa er a1/3


Svar #2
09. september 2012 af lillewonder (Slettet)

Hej Peter,

Tak for svar

Første opgave: Bliver det så bare (2x4/y4) som så bliver til -> 16x4/y4 ?

Anden opgave: Jamen.. Ville det ikke være rart at kunne forstår, hvordan jeg kommer frem til svaret?
Og selv hvis jeg tastede det ind på lommeregneren, hvad gør jeg så først?
Regner jeg de 3 stk. ud for sig, og SÅ ganger dem med hinanden, eller kan jeg sætte dem sammen til ét stykke?

 

- Lukas


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2012 af peter lind

Første opgave. (2x)4/y4 = 16x4/y4  (2x4/y4 = 2x4/y4 )

Hvis resultatet skal være eksakt kan du ikke gøre noget ved den 3. rod. Hvis du vil have et tilnærmet decimaltal skal du bruge en lommeregner. Hvordan det gøres er afhængig af den aktuelle lommeregner. På min vil jeg gøre  det ved at taste 7  taste yx taste 3 taste 1/x taste =


Skriv et svar til: 2 opgaver - svær brøker og rødder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.