Fysik

Fysik.

13. september 2012 af anonym000

Hvad vil det sige at der omsættes energi, når vi snakker og elektrisitet...?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

"når vi snakker og elektrisitet"? Hvordan skal det forstås?

Den elektriske strøm kan udføre et arbejde.


Svar #2
13. september 2012 af anonym000

Okay. Så lidt mere præcist så: Hvad vil det sige, at der omsættes energi?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det vil sige, at det elektriske felt udfører et arbejde.


Svar #4
13. september 2012 af anonym000

Det elektriske felt? 

Det er jeg ikke støt ind på før, hvad er det..?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2012 af hesch (Slettet)

Hvis du placerer to elektroder overfor hinanden med en afstand på 1cm, og spændingsfollen mellem elektroderne er 100V, vil der være et elktrisk felt mellem dem = 100V/ 1cm = 10000V/m.

I atmosfærisk miljø, vil der sprine en gnist ved omkring 2kV/mm.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2012 af hesch (Slettet)

#5 ( fortsat ): Men det var jo ikke udgangsspørgsmålet (#0). Elektrisk energifremstilling og -optagelse, kan ske på mage måder: termisk, mekanisk, kemisk, osv: Dette giver, hvad angår frorannævnte 9 kombinationer: Vælg en kombination, helst mekanisk for mit vedkommende, og jeg vil svare  :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2012 af mathon

 

           "Hvad vil det sige, at der omsættes elektisk energi"

                          Eel ---> Ekinelektroner  ---> Ekinelmotor   --->   Eindre = varme

 


Svar #8
14. september 2012 af anonym000

#6

okay, så vælger jeg mekanisik..

- - -

...............


Svar #9
14. september 2012 af anonym000

#7

Okay.

 

- - -

...............


Svar #10
14. september 2012 af anonym000

#6 

Svarer du ..?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. september 2012 af hesch (Slettet)

Hvis mig, ja, vent.


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. september 2012 af hesch (Slettet)

Når elektrisk energi skal omformes til mekanisk energi, taler vi typisk om en roterende motor eller en linear motor.

Her skal du tænke på en hesteskomagnet, der kan tiltrække et stykke jern ( åg ), og magnetfeltet udfører derved et arbejde under tiltrækningen. Når åget smækker mod magneten er arbejdet udført, ( vi kommer ikke videre ).

En elmotor indeholder to elketromagnetsystemer, eller en permanent magnet og en elektromagnet. Disse magneter vil selvfølgeligt tilstræbe, at få nordpol til at nærme sig sydpol (forklaring senere). Imidlertid laver man motoren således, via kommutering, at når den ene magnets nordpol nærmer sig den andens sydpol, så flytter man f.eks. den "andens" sydpol, netop ved at kommutere ( ændre ) elektromagnetens strømme: Motoren løber på et løbebånd. Motoren kører, men kommer ingen vegne, magnetisk set. Det, at kommutere en strøm gennem en elektromagnet, "koster" ingen energi i sig selv, der er tale om reaktiv effekt, der returneres til effektkilden, når magneten "afmagnetiseres" igen.

Elektromotorer er forsynet med et luftgab mellem stator og rotor. Du vil måske tænke: Ja, for ellers kan rotoren jo ikke dreje rundt. Men luftgabet er magnetisk set extremt vigtigt, for der er her den magnetiske energi, foranlediget af de elektriske strømme, omdanner elektrisk energi til mekanisk energi:

Energien i et magnetfelt = ½ * B * H  J/m3 ( i vacuum/atmosfære).  Når du nærmer et åg eller en modsat magnetisk pol til en anden pol, "udskifter" du volumen i vacuum/luftgab ( og dermed energi) med jern/magnet, hvori den magnetiske permeabilitet er af størrelsesordenen 1000 gange større. Dermed bliver H-feltet i dette volumen 1000 gange mindre, og dermed energi/m3.  Denne forsvundne magnetiske energi omdannes til mekanisk energi.

Men nu skrev jeg jo tidligere, at kommutering af strømmen i en elektromagnet ikke "koster" energi. Hvor kommer den så fra ?

Når du nærmer et åg eller en magnet til en elektromagnet, og dermed "udskifter" noget luftgab, vil B-feltet ændre sig, og denne fluxændring vil skabe en mod-elektromorisk kraft i elektromagnetens vindinger. Når du derfor kommuterer strømmen gennem elektromagnetens vindinger (og motoren kører), skal du udover et lille ohmsk spændingsfald i viklingerne, overvinde denne mod-EMK. Hertil skal du bruge elektrisk energi, og herfra kommer den mekaniske energi.

Det er altså svært det her, og jeg brugte et par år på at lære det. Men betragt ovenstående som en introduktion, og spørg.  :)


Svar #13
15. september 2012 af anonym000

#12 

Okay. 

Der er mange begreber som jeg ikke er støt ind på før, så jeg venter med den her og vender højst sandsynlig tilbage til den.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Engang ved lejlighed bør du sætte dig ind i forskellen mellem ordene støt og stødt.


Svar #15
16. september 2012 af anonym000

Jeg kender godt forskellen.....

- - -

...............


Skriv et svar til: Fysik.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.