Matematik

To ligninger med 2 ubekendte

16. september 2012 af ukendtttt (Slettet)

Hej, jeg har fået nogle opgaver for til tirsdag, og jeg ved overhovedet ikke hvordan jeg skal gøre, det er kun 2 opgaver (heldigvis) "smil" 
håber der er nogle der vil hjælpe mig. 
den første hedder løs følgende lignissystem med to ubekndte
2x - y = 3
3x - 5y = 1 

og den anden opgave lyder sådan;
Nielsen har i bilen liggende en pose med penge til parkometre. den indeholder 1-kroner og 5-kroner. I alt er der 27 mønter i posen, med en samlet værdi på 79 kroner. hvor mange 1-kroner og hvor mange 5kroner er der i posen? 

Håber på hjælp hurtigst muligt 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2012 af mathon

 

                    I:     2x - y = 3                               I multipliceres med   -5  og kaldes III
                    II:    3x - 5y = 1
 

                    III:   -10x + 5y = -15 
                    II:       3x - 5y = 1                          II og III adderes


                         -7x = -14

                          x = 2                                      som indsat i   I:     2x - y = 3
    giver
                         
2·2 - y = 3

                          4 - y = 3

                          y = 1

 

    

 


Svar #2
16. september 2012 af ukendtttt (Slettet)

jeg forstår det ikke.. :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2012 af mathon

så brug substitutionsmetoden

 


Svar #4
16. september 2012 af ukendtttt (Slettet)

aner ikke hvad det er. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. september 2012 af Dilann (Slettet)

Jeg prøver at gøre det, der er nemt for dig at forstå :-)

Du har to ligninger med to bekendte:

y) 2x - y = 3

og

x) 3x - 5y = 1

________________________________

Så ganger du 5 med hvert tal i ligningen: 2x - y = 3

y)  -10x + 5y = -15

Og x-ligningen forblives, som det er.

x) 3x - 5y = 1

Så skal du tælle de to ligninger sammen til en ligning, og det bliver:

Som du kan se, at de to +5 og -5 bliver lige pludselig væk, fordi der bliver minusset 5 igen, så er det væk.

-7x = -14

Så dividerer du begge tal, og resultatet bliver:

x = 2

Så nu har du fundet hvad x er, men mangler y.

2x - y = 3   

2 * 2 - y = 3

4 - y = 3

y = 1


Skriv et svar til: To ligninger med 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.