Matematik

Effektiv rente

17. september 2012 af kronquist (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.

Spørgsmålet lyder som følger:

Bestem den effektiv rente for en obligation der koster kr. 100 på tidspunkt 0, og som udbetaler kr. 50 på tidspunkt 1 og kr. 60 på tidspunkt 2. (vink : opskriv og løs 2.gradsligning)

 

Har prøvet at opskrive det sådan her:

100t^2+60t+50 = 0 , men det giver minus, så det giver ingen mening.

En der har en idé?

 

Hilsen Kronquist


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2012 af peter lind

Fremskrivning n år frem giver An = A0(1+r)n


Svar #2
17. september 2012 af kronquist (Slettet)

Ja, det ved jeg godt:).

Men hvordan kan man fremtvinge den når man hverken har løbetiden eller renten?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2012 af peter lind

Tiden har du. Det er henholdsvis 2 og 1 år. Renten er jo den du skal finde.


Svar #4
17. september 2012 af kronquist (Slettet)

den første er : 100'(1+r)^(0) = 100 ?

den anden 100*(1+r)^(1)= 100+100r?

den sidste 100*(1+r)^2 = 100(1+r^2+r) = 100+100r^2+100r ?

 

 


Svar #5
17. september 2012 af kronquist (Slettet)

ups der skal stå hhv. 50 og 60 i nr.2 og 3 ik?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2012 af peter lind

ja; men hvis du skal fremskrive de 100 kr er n=2 for den


Svar #7
17. september 2012 af kronquist (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt.

 

den første er : 100'(1+r)^(0) = 100 ?

den anden 50*(1+r)^(1)= 50+50r?

den sidste 60*(1+r)^2 = 60(1+r^2+r) = 60+60r^2+60r ?

 

Hvad laver jeg forkert her?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. september 2012 af peter lind

Nej. Hvis du vil fremskrive det til 2 år frem i tiden bliver det 100(1+r)2. Du kan godt i stedet tilbageskrive de 2 andre poster til begyndelses tidspunktet; men det bliver nok mere besværligt for dig.


Svar #9
17. september 2012 af kronquist (Slettet)

Super!

Dvs. får at finde den effektive rente udregner jeg andengradsligningen : 100r^2+200r+100=0?

Mange tak for hjælpen, lind:)


Svar #10
17. september 2012 af kronquist (Slettet)

Det giver r=-1, hm ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. september 2012 af peter lind

Hvis du sætter de 100 kr i banken til renten r vil du efter 2 år have stående 100(1+r)2 stående i banken.  Hvis du sætter de 50 kr, i banken vil du til tidspunkt 2 have stående 50(1+r)1 kroner i  banken.  Desuden vil du til tiden 2 få udbetalt de 60 kr. For at r skal svare til forrentningen må resultatet af fra de 2 sidste være det samme som den første


Svar #12
17. september 2012 af kronquist (Slettet)

Dvs. man får 1procents rente om året ? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. september 2012 af peter lind

Nej Hvordan er du kommet frem til det ?


Svar #14
17. september 2012 af kronquist (Slettet)

Ved ikke lige hvordan man finder renten ud fra det. Kan godt forstå det, som du skriver.


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. september 2012 af peter lind

Hvis du satte de 100 kr ind i banken vil du med en rentefod på 1% til tiden 2 have et indestående på lidt over 102 kr. Hvis du købte obligation for pengene vil du få udbetalt til tid 1 50 kr som indsat i banken til tiden 2 vil give 50,5 kr. Desuden vil du få udbetalt 60 kr så du ialt vil have 110,5 kr, hvilket er klart større end de lidt over 102 kr.

Det kan måske betale sig for dig at indføre x=1+r og bruge den som ubekendt.


Skriv et svar til: Effektiv rente

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.