Fysik

Effektiv spænding

19. september 2012 af IsabellaFF (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Sidder og skriver fysikrapport om induktion og transformation, og er i den forbindelse stødt på begrebet "effektiv spænding". Jeg har læst om det i min fysikbog, men synes at forklaringen er meget tynd, og forstår ærlig talt ikke helt hvad det konkret er og hvad det er et udtryk for.

Fx står der i min bog følgende: "I eksemplet ovenfor kan vi af kurven aflæse, at den maksimale spænding er 8,5 volt. Voltmeteret viser den effektive spænding som er 6,0 volt". Og det forstår jeg ærlig talt ikke - den eneste logiske forklaring jeg kan komme på er, at det er på grund af effekttab? Hvis der er nogle der kan forklare det, vil det blive modtaget med kyshånd! :) På forhånd tak. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2012 af mathon

 

     ...det er gymnasieniveau at forklare deltaljerne
        den teoretiske sammenhæng er
                               
                            Ueff = Umax / √(2)

hvor
                           1/√(2) = 0,707107 ≈ 0,71

og
dine værdier
giver
                           (6 V) / (8,5 V) = 0,705882 ≈ 0,71

 

forskellen mellem Umax og Ueff har intet med effekttab at gøre


Svar #2
19. september 2012 af IsabellaFF (Slettet)

Jeg forstår godt ligningen, men tak for dit svar alligevel :) Det er mere sådan helt konkret hvad det ER og hvorfor man bruger det. :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. september 2012 af peter lind

Når man har med vekselstrøm at gøre varierer spændning og strøm over tiden. Man kunne godt angive strøm og spænding ved maksimum af strøm eller spænding. Af rent praktiske grunde har man valgt at angive en middelværdi, som meget naturligt er lavere end den største værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2012 af mathon

Kort fortalt

er der tale om en omregning fra vekselspænding til en jævnspænding med samme effekt over en periode  - den såkaldte tidsmiddelværdi eller effektive spænding. Denne vil selvsagt være mindre end Umax, som vekselspændingen kun når op på en gang imellem.


Svar #5
19. september 2012 af IsabellaFF (Slettet)

Tak folkens. :) Forstår det lidt bedre nu, men stadig ikke helt. Tror aldrig nogensinde jeg har prøvet at der var noget fysik jeg bare overhovedet ikke forstod, føler mig virkelig dum. :-D Hvis der er flere ting jeg bør vide eller ting der kan få det til at give lidt mere mening, så kom gerne med dem. :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2012 af hesch (Slettet)

#5:  Et par kommentarer:

Det, at forholdet:  Umax / Ueff = √2, gælder kun hvor vekselspændingen er sinusformet ( som på forsyningsnettet ). Ved andre kurveformer vil forholdet være et andet. Ved jævnspænding er forholdet = 1.

Pas på:  Ueff  er ikke det samme som Umiddel.  På nettet er Ueff / Umiddel = 1,11.  Til gengæld kan man sige at:  Peff = Pmiddel,  målt over en periode.

Prøv at google:  effektivværdi vekselspænding.  Du vil her støde på mange links, der kommer ind på integralregning, men også links, der er mere "nede på jorden".


Svar #7
20. september 2012 af IsabellaFF (Slettet)

"Når man har med vekselstrøm at gøre varierer spændning og strøm over tiden. Man kunne godt angive strøm og spænding ved maksimum af strøm eller spænding. Af rent praktiske grunde har man valgt at angive en middelværdi, som meget naturligt er lavere end den største værdi."

 

Vil det sige, at den effektive værdi er en eller anden form for gennemsnittet af maksimalspændingen og et eller andet andet? For ellers synes jeg godt nok at det lyder spøjst (og meningsløst?) For ellers forstår jeg det virkelig ikke, bliver virkelig frustreret snart!!!!! :@


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2012 af mathon

                  

                      ...gennemsnittet af maksimalspændingen er noget vrøvl

men
                        der kan beregnes en veldefineret tidsmiddelværdi i en vekselspændingsperiode

                        hertil skal der anvendes integralregning, som du ikke kender
 

genlæs i øvrigt #4


Svar #9
20. september 2012 af IsabellaFF (Slettet)

Tænkte det nok. :-D Hvor er det bare mega røvirriterende at jeg ikke forstår det, men tror det er fordi jeg ikke forstår meningen med det - udover at forvirre folk.


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. september 2012 af mathon

    

                               ...du må - som alle andre - lære at håndtere din frustration

                                  der er slet ikke tale om at forvirre folk


Svar #11
20. september 2012 af IsabellaFF (Slettet)

Jeg har ikke brug for at lære at styre min frustration, jeg har brug for at vide helt enkelt hvad effektiv spænding er og hvorfor man bruger det. :-D


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. september 2012 af peter lind

Helt præcis er den effektive spænding den spændning en jævnstrøm, der giver samme effekt som vekselspændingen har. Eller kortere skrevet P = Veff2/R= V2//R , V er jævnspændningen


Svar #13
20. september 2012 af IsabellaFF (Slettet)

""I eksemplet ovenfor kan vi af kurven aflæse, at den maksimale spænding er 8,5 volt. Voltmeteret viser den effektive spænding som er 6,0 volt"

Så hvis man bruger vekselstrøm, skal man sætte strømforsyningen på 8,5 volt, og hvis man bruger jævnstrøm på 6,0 volt, og så vil man få samme effekt? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. september 2012 af peter lind

En strømforsyning der leverer vekselspænding vil normalt angive den effektive spændning ikke den maksimale spændning. I så fald skal der stå 6V på begge


Svar #15
20. september 2012 af IsabellaFF (Slettet)

Pis, så forstår jeg det stadig ikke, troede lige jeg havde forstået det rigtigt. :@


Brugbart svar (1)

Svar #16
20. september 2012 af peter lind

Jeg tror du har forstået det. Du har formodentlig sat dig fast på at maksimalspændningen er den "rigtige" spændning. Den effektive spændning er skam lige så rigtig. Når en elektriker står ude i marken og skal lave et eller andet elektrisk arbejde er det simpelthen ikke praktisk at han skal gå og rode med om det er den effektive spændning eller den maksimale spændning. Derfor har man lavet den effektive spændning idet så alle de love han bruger er ens altså den samme som for jævnspændning.


Svar #17
20. september 2012 af IsabellaFF (Slettet)

Arh, hvor er det irriterende. :-D

er det simpelthen ikke praktisk at han skal gå og rode med om det er den effektive spændning eller den maksimale spændning"

Men det betyder vel at effektiv og maksimalspænding er det samme, men det giver jo ikke nogen mening når det er forskellige tal? 

Derfor har man lavet den effektive spændning idet så alle de love han bruger er ens altså den samme som for jævnspændning.

Men hvad er den effektive spænding så et udtryk for? Og er den maksimale spænding så vekselspænding? For der er vel også en maksimal spænding for jævnstrøm? :-D Undskyld at jeg er så håbløs, men forstår simpelthent ikke hvad meningen er med det og hvad det betyder. :(


Brugbart svar (1)

Svar #18
20. september 2012 af mathon

Den effektive spænding for den periodisk varierende størrelse Umax·sin(ω·t) er den
jævnspænding, som i perioden T leverer samme effekt som vekselspændingen Umax·sin(ω·t)
gør.

Det kan vises, at der gælder sammenhængen


                                                     Ueff = Umax / √(2)


Svar #19
20. september 2012 af IsabellaFF (Slettet)

Tusind tak, Mathon og alle jer andre, jeg tror jeg forstår det helt nu. :) Langt om længe. :-D

Fandt lige ud af at det du skrev også stod i min bog, bare lidt anderledes formuleret - men det skulle åbenbart siges et par gange før det fes ind. Tusind tak igen!!!! :)))))


Skriv et svar til: Effektiv spænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.