Matematik

Variabler

19. september 2012 af STX2010 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Om tre variabler x, y og z oplyses følgende:

 

z er ligefrem proportional med y med proportionalitetsfaktoren 3,

x er y er omvendt proportionale, og

y er 10, når x er 1/2.

 

Udtryk z ved x


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, hvad det vil sige, at to størrelser er ligefrem proportionale, eller omvendt propotionale.


Svar #2
19. september 2012 af STX2010 (Slettet)

Jeg er ikke så skrap til matematik, kan du forklare det dybere


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

To størrelser x og y er ligefrem proportionale, hvis der findes en konstant a ≠ 0 så at

y = a·x .

Benyt det på opgavens oplysning

"z er ligefrem proportional med y med proportionalitetsfaktoren 3"

 

 

To størrelser x og y er omvendt proportionale, hvis der findes en konstant a ≠ 0, så at

y = a / x .

Benyt det på opgavens oplysninger

x er y er omvendt proportionale, og

y er 10, når x er 1/2


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. september 2012 af DrNielsen

Du har en forskrift der hedder z(x) = y/x. Denne opfylder at z er proportional med y, og omvendt proportional med x.

du kan så opstille en ligning da du har x og y:

y/x = k hvor k er en konstant. Prøv at regne videre herfra :)


Svar #5
19. september 2012 af STX2010 (Slettet)

Cool, tak til begge to!

Jeg prøver lige at regne på det


Svar #6
19. september 2012 af STX2010 (Slettet)

Jeg kan se at jeg er kommet til at skrive forkert i den andensidste sætning.. Altså skal der står "x OG y er omvendt proportionale" istedet for "er".. Gøre det nogen forskel mht regningen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det ændrer ikke noget ved forklaringerne ovenfor.


Svar #8
19. september 2012 af STX2010 (Slettet)

SUPER!!


Svar #9
19. september 2012 af STX2010 (Slettet)

Indtil videre har jeg z(x) = 10/(1/2)

Hvor skal 3 sættes ind henne?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man har, at z er prop. med y med proportionalitetsfaktor 3, dvs

z = 3y

Dernæst vides, at x og y er omvendt proportionale, dvs

x = k / y

Konstanten k findes af oplysningen "y er 10 , når x er 1/2", dvs

1/2 = k / 10 , eller k = 5 , så

x = 5 / y , eller y = 5 / x hvorved fås

z = 3y = 15 / x


Skriv et svar til: Variabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.