Matematik

Bestem integral med brøker og potens

20. september 2012 af Sebber9 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået en forholdstvis simpel opgave, og den er som følger:

 

Bestem integralet af:

(integral tegn) x^3 / (x^4+3)^3 dx

 

Jeg kan ikke rigtigt få hul på opgaven, så vil blive glad hvis nogen kunne vise mig hvordan opgaven skal løses :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt substitution med t = x4 + 3, dt = 4x3 dx .


Svar #2
20. september 2012 af Sebber9 (Slettet)

Dette er mig ligeledes uvant. Kan du vise mig fremgangsmåden? Har fundet noget lignende på nettet, men er ikke sikker på hvordan dette gøres.. For mig ser det ud til jeg skal rode med tre funktioner, og da det er et halvt år siden jeg havde om emnet, føler jeg det er lidt stramt.. 

 

Som sagt, vil virkelig sætte pris på en vist løsning :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man benytter substitutionen som nævnt i #1. Hermed er x3 dx = (1/4) dt , så vi får

∫ x3 / (x4 + 3) dx = (1/4) · ∫ (1/t) dt = (1/4) · ln(t) + k = (1/4)·ln(x4 + 3) + k


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2012 af Andreww (Slettet)

#3

Integranden er lig x3 / (x4+3)3


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Åh, ja, det havde jeg overset. Integralet i #3 er dog korrekt, bare ikke det søgte integral. Så fås med samme substitution

∫ x3 / (x4 + 3)3 dx = (1/4) · ∫ (1/t3) dt = (1/4) · ∫ t-3 dt = (1/4)·(-1/2)·t-2 + k = -(1/8)/(x4 + 3)2 + k

 


Svar #6
20. september 2012 af Sebber9 (Slettet)

Hmm.. Når den bliver kørt igennem lommerregneren CAS, fås dette resultat:

 

-1/8*(x^4+3)^2

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2012 af YesMe (Slettet)

#6

Ikke alle CAS-programmer er i stand til at tilføje integrationskonstanten ved enden, som vist i #5.


Svar #8
20. september 2012 af Sebber9 (Slettet)

Jeg har fået det resultat om CAS giver, så det vil jeg gå ud fra er rigtigt :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Dit resultat som angivet i #6 er ikke korrekt. Der mangler enten en parentes eller en brøkstreg, eller et minustegn i eksponenten. Det korrekte resultat er givet i #5.


Skriv et svar til: Bestem integral med brøker og potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.