Kemi

Mangler hjælp til kemi - ATP/metabolisme

22. september 2012 af MatKemFys (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej allesammen. Jeg håber at nogle kan give mig nogle tips og indblik i dette spørgsmål. Jeg har aldrig haft om det, så jeg ved ikke helt hvor jeg skal starte.

 

"En voksen mandsperson med en vægt på 75 kg skal bruge et kalorieindtag på ca. 2200 kcal (9220 kJ) fra mad hvert døgn. Maden metaboliseres, og energien i maden bruges til at syntetisere ATP, som giver energi til kroppens kemiske og mekaniske arbejde. Det kan antages, at effektiviteten af at omdanne energien i mad til ATP er 50%.

e)  Beregn massen af ATP, der syntetiseres per døgn (i kg)."

 

Jeg håber, at nogle kan hjælpe mig!

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. september 2012 af Magnacat (Slettet)

Følger med på sidelinjen. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2012 af Myss-__ (Slettet)

BUD: e)  Beregn massen af ATP, der syntetiseres per døgn (i kg):

mand vejer 75 kg. har et energiforbrug på 9220 kJ pr. døgn

ATP i energiforbrug pr døgn: 9220 kJ * 0,5 = 4610 kJ

hvor meget udgør energien af hans kropsvægt?

75kg / 9220 kJ = 0,008134 kg/kJ

dvs hver gang du har en 1 kJ, så har du 0,008134 kg af hans kropsvægt. eller der skal bruges en 1 kJ energi til 0,008134 kg kropsvægt

hvor mange kg ATP syntetiseres så pr. døgn af hans kropsvægt ?

0,008134 kg/kJ * 4610 kJ = 37,5 kg ATP


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2012 af Magnacat (Slettet)

Jeg vil sige at det afsnit med hvor meget energien udgører af hans kropsvægt er irellevant, da vi ikke skal beregne massen af ATP pr. kilo krop. 

Molekylformlen er: C10H16P3O13N5 som kan ses ud fra den figur, man ellers ikke skal bruge til noget udover denne opgave. 

Jeg har udregnet først hvor mange mol ATP der er ud fra n=m/M (4610/46,44 = 99,3 mol). Du bruger den molare masse du udregnede i forrige opgave (46,44 kJ/mol) 

Og så bare sagt m = n*M 

 

Jeg får det til 50,3 kg 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2012 af Tias1993 (Slettet)

Men hvis svaret var 37,5 kg ATP i døgnet, ville det svare til at manden skulle indtage sin kropsvægt i mad, da effektiviteten er omdannelsen fra mad til ATP er 50 %.

Og hvis svaret var 50,3 kg, ville manden skulle indtage 106,6 kg mad i døgnet...

Det hænger bare ikke rigtigt sammen.

Jeg har desværre ikke selv fundet et svar endnu.

Og Magnacat, hvornår har vi udregnet den molare masse af ATP? (Jeg sidder med studiestartsopgaven for det Naturvidenskabelige Fakultet)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2012 af Magnacat (Slettet)

Det har du i forrige opgave. 

Den der kJ/mol, skal indgå som den molare masse i udregningen af ATP-mol. 

 

Ved ikke omkring det med indtag af mad, men vi er i hvert fald 2 klasser der har fået det her resultat :p Kemi geni er jeg ikke. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2012 af Angel05 (Slettet)

Magnacat? Hvordan har du fået 46,44 kJ/mol for den forrige opgave? 

Jeg har nu tjekket mine udregninger ud flere gange, og fået et andet tal

Jeg brugte formlen: 

DeltaG = DeltaGstandard + RTln(Q)


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2012 af Magnacat (Slettet)

Den har jeg også brugt. 

Har du husket at omregne mM til M ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. september 2012 af Angel05 (Slettet)

det har jeg glemt.. men er det ikke ligemeget, når Q = K og har ingen enheder eller? 
Og hvordan gør man så? :S er ret dum til kemi..


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. september 2012 af Magnacat (Slettet)

Nej det er ikke ligemeget, da der sker en faktor tusind til forskel, og det tal bliver jo forskellige når du tager den naturlige logaritme til det tal. 

 

Så dividerer du bare med tusind :) Atså så det går fra mM til M


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. september 2012 af Tias1993 (Slettet)

Men Magnacat, det er koncentrationer vi får opgivet.

Jeg får min delta G i d'eren til 1,964 kJ/mol.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. september 2012 af Angel05 (Slettet)

Ja okay, tusind tak for det! :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. september 2012 af Magnacat (Slettet)

Altså jeg er ingen kemi nørd overHOVEDET! 

Vi har dog en på holdet som er rimelig crazy til det, og han har hjulpet en del af os med det. ¨¨Har abslolut ingen fornemmelse for om det passer eller er helt skævt. 


Skriv et svar til: Mangler hjælp til kemi - ATP/metabolisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.