Matematik

Bestem en værdi for k så de to linjer er parallelle

25. september 2012 af ab92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude :)

 

Jeg sidder med den her opgave som jeg ikke kan løse. Jeg skal bestemme en værdi for k, så to linjer er parallelle.

 

Ligningerne for linjerne er:

m: y-3=k(x+1) 

n: 5x-7y=17

 

Jeg har løst et par lignende opgaver, men der stod den ubekendte blot foran enten y -eller x værdien uden det store vrøvl med parenteser.

Er der nogen som vil hjælpe mig lidt igang? Vil gerne selv regne den ud, jeg har bare ikke noget at gå efter lige nu...


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

To linier er parallelle, hvis de har samme hældningskoefficient. Afpas k for linie m, så den får samme hældnngskoefficient som linien n.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2012 af mathon

 

           m:   -kx + y = k+3

           n:    5x - 7y = 17               

      hvad gælder om normalvektorerne for parallelle linjer?

 


Svar #3
25. september 2012 af ab92 (Slettet)

#2


 

           m:   -kx + y = k+3

           n:    5x - 7y = 17               

      hvad gælder om normalvektorerne for parallelle linjer?

 

Jeg ved at to linjer er parallelle hvis, at determinanten giver nul dvs. den ene linjes tværvektor ganget med den andens retningsvektor, ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2012 af mathon

det vil jo sige
                                     [-k,1] • [7,5] = 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Til #1.

Omskriv liniernes ligninger på formen y = ax + b :

            m:             y = kx + k + 3

            n:              y = (5/7)x - 17/7

Aflæs nu værdien for k. De to linier skal have samme hældningskoefficient a .


Svar #6
25. september 2012 af ab92 (Slettet)

#4


det vil jo sige
                                     [-k,1] • [7,5] = 0

 

Som også kan skrives:

a_1*b_2-a_2*b_1=0

-k*-7-1*5=0

7k-5=0

7k=5

k=5/7

 

Ja?

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, det er korrekt. (Se også #5).


Svar #8
25. september 2012 af ab92 (Slettet)

#7


#6

Ja, det er korrekt. (Se også #5).

 

Oh for pokker. Havde slet ikke set mig ud af den simple men flotte omskrivning af n. Så var det alligevel ikke sværre.

Mange tak begge to!

 

Fortsat god aften :)


Skriv et svar til: Bestem en værdi for k så de to linjer er parallelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.