Kemi

Help! Halveringstid.

27. september 2012 af Johan193 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Som led i en hospitalsbehandling får en person indsprøjtet 68.0 mg penicillin i blodet. Hver halve time efter indsprøjtningen tages en blodprøve, hvori koncentrationen, c, af penicillin i blodet måles. C angiver µg penicillin / mL blod. Nogle af måleresultaterne fremgår af skemaet.


t/timer 0.50 1.00 1.50 2.00 2.50 3.00
c/ µg/mL      8.27       4.14         2.07


Vis, at penicillinets nedbrydning foregår med konstant halveringstid, og angiv en værdi for halveringstiden.
Jeg plotter dataene ind i graph og får:

f(x)=-3.1*x+11.02666667 R2=0.97

Idet hastigheden er hældningen af grafen, kan vi se at den foregår med konstant hastighed, idet R2=0.97.
Halveringstiden kan beregnes:
T½=[A]0/(2·k)

Er dette det rigtige udgangspunkt? og er k = -3.1?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. september 2012 af kuerten15

Ja, idet forsøget følger en 0. ordens reaktion.


Svar #2
27. september 2012 af Johan193 (Slettet)

Ok tak, så får jeg resultatet til:

11.0267/(2*3.1) = 1.77 * 30 min * 60 sek = 3201.3 sekunder.. det ser vel okay ud. svarer til 53 min.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2012 af kuerten15

Hvorfor ganger du kun med 30 min? Der går 60 min. på 1 time.


Svar #4
27. september 2012 af Johan193 (Slettet)

Hver halve time efter indsprøjtningen tages en blodprøve, hvori koncentrationen, c, af penicillin i blodet måles

Er det ikke halveringstiden, som er givet ud fra grafen, som har ½times intervaller?


Svar #5
27. september 2012 af Johan193 (Slettet)

Ahh, tak tror du har ret. Har jo kun de 3 punkter med x og y kendt. Der er 1 times interval så det bliver det dobbelte.


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2012 af kuerten15

Halveringstiden er: T½=[A]0/(2·k)

Din k-værdi er 3,1 [konc.]*timer-1.

T½ = 11.0267 [konc,]/(2*3,1 [konc.]*timer-1) = 1,77 timer = 106,2 min.


Svar #7
27. september 2012 af Johan193 (Slettet)

Det får jeg også. Tak for hjælpen. Så er der kun mange flere opgaver tilbage :0


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2012 af kuerten15

Ja, det er skønt...


Svar #9
28. september 2012 af Johan193 (Slettet)

Svaret her er forkert. Det er en 1. ordens reaktion og halveringstiden er ca 1 time, som det kan ses på tabellen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. september 2012 af mathon

 

                             [peni]t = 16,533•0,500 t

                             T½ = ln(1/2) / ln(0,500) = 1 (time)


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. september 2012 af kuerten15

Ved en 0. ordens reaktion gælder:

[konc.] = - k * t + [konc., start]

Ved en 1. ordens reaktion gælder:

ln([konc.]) = - k * t + ln([konc., start])

Ved en 2. ordens reaktion gælder:

1/[konc.] = k * t + 1/[konc., start]

 

Og da det giver en forholdsvis ret linje (R2 = 0,97) vil nedbrydningen følge en 0. orden.

y = - a * x + b

Ellers er det brugeren, som har anagivet en forkert ligning.


Svar #12
30. september 2012 af Johan193 (Slettet)

Jeg fandt ud af at plotte det ordentligt ind i programmet "Graph", og R2 = 0.97 ved lineær, men R2 = 1.00 ved eksponentiel funktion = det må være en 1. ordens reaktion, jeg tog fejl, havde glemt det med at R2 ikke må være under 0.99. Sry :P


Skriv et svar til: Help! Halveringstid.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.