Matematik

Ligning med logaritme - hvor er min fejl

28. september 2012 af Sl3pP1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg forsøger at løse ligningen, men jeg laver en fejl et eller andet sted og har stirret mig helt blind på den nu. Er det en der kan påpege min fejl

4x + 10 · 2x - 24 = 0

x·ln4 + 10x·ln2 = ln24

x(ln4 + 10·ln2) = ln24

x = ln24 / (ln4 + 10·ln2) = 0,382, men...

min lommeregner siger at x = 1 - hvor laver jeg fejlen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. september 2012 af mathon

 

                 4x + 10 · 2x - 24 = 0

                (22)x + 10 · 2x - 24 = 0

                (2x)2 + 10 · 2x - 24 = 0

hvor
               z = 2x > 0
hvoraf
               z2 + 10z - 24 = 0

                   z1 = 2x1 = 2     z2 = 2x1 = -12 som må forkastes, da restriktionen var z = 2x > 0

                   2x = 21

                   x = 1

                  


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. september 2012 af mette48 (Slettet)

x·ln4 + 10x·ln2 = ln24  

 du kan ikke bruge + mellem de første led, da de ikke er ganget i den oprindelige ligning

du burde vel også bruge logaritmen til 10

Brug en anden indfaldsvinkel

4x + 10 · 2x - 24 = 0

4 = (22)x = 22x = (2x)2

(2x)2 + 10*2x - 24=0

kald 2x for z

z2 + 10 z -24 =0                  løs denne 2.gradsligning i z

find derefter x idet z=2x

 


Svar #3
28. september 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

ah... tak substitution... den havde jeg ikke lige set ;)

 

om man lige bruger log10 eller ln er i jo ligegyldigt - det er bare 2 forskellige grundtal


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du skal slet ikke bruge logaritmer. Der er ikke nogen "pæn" regneregel for at beregne log(a + b) .


Skriv et svar til: Ligning med logaritme - hvor er min fejl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.