Matematik

3. gradspolynomium

28. september 2012 af rkm (Slettet)

Hej.

Opgaven lyder:

Et 3. gradspolynomium går gennem punkterne: (-6;-366), (-1;44), (1;54) og (3;696)
 

 

Bestem polynomiets forskrift

 

Håber virkelig I kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

3. gradspolynomiet har formen

f(x) = ax3 + bx2 + cx + d

Indsæt hvert af de fire punkters koordinater i polynomiet, hvorved der fremkommer fire ligninger til bestemmelse af de fire koefficienter a, b, c, d .

(Det er næppe folkeskoleniveau).


Svar #2
28. september 2012 af rkm (Slettet)

Så det vil sige at 

a:10
b:49
c: -5
d: 0

Så forskriften vil hedde:

f(x)=10x3+49x2+-5x

Og der vil ikke være nogen d?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvordan kom du frem til de koefficienter?

Du kan jo prøve efter, om de fire punkter passer til den forskrift.


Svar #4
28. september 2012 af rkm (Slettet)

Hvordan vil man så kunne finde skæringen på x- og y-aksen. Hvis man skal beregne dem?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

For punkter på x-aksen gælder, at y = 0. For punkter på y-aksen gælder, at x = 0 .

Skæring med x-aksen: løs ligningen f(x) = 0 .

Skæring med y-aksen: beregn f(0) .


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2012 af mathon

 

              x3a + x2•b + x•c + d = y


              (-6)3a + (-6)2•b + (-6)•c + d =-366

              (-1)3a + (-1)32•b + (-1)3•c + d = 44

              a + b + c + d = 54

              33a + 32•b + 3•c + d = 696


Svar #7
28. september 2012 af rkm (Slettet)

Mange tak, for hjælpen :)

Det hjalp meget 


Skriv et svar til: 3. gradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.