Matematik

f(x)=a som ligning?!

29. september 2012 af LogR (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg er virkelig en klovn til matematik..

Jeg skal besvare følgende spørgsmål:

- Hvordan man beregner funktionsværdier og hvordan man løser ligninger af typen f(x)=a

- Hvordan man aflæser funktionsværdier på en graf og hvordan man løser ligninger af typen f(x)=a vha. en graf.

 

Jeg ved godt det lyder meget simpelt, men i mit hovede giver det ingen mening. Nogen der kan hjælpe mig lidt? :'(


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

Okay, stop med at sige du er en klovn til det, det hæmmer dine muligheder for at lære noget.

1. Funktionsværdier er for en funktion kan bedst beskrives fra et eksempel:

Find funktionsværdien i x=2 for f(x) = 2*x

Svar:  f(2) = 2*2 = 4, altså sæt 2 ind på x'ets plads og udregn tallet.

for typen f(x) = a  er svaret altså a ligegyldigt hvilket x. siden x slet ikke indgår.

altså f(2) = a, f(4)=a ... f(2.113891839)=a

Du løser ligninger af typen f(x)=a som i det her eksempel:

Løs for f(x) = 2*x+4  ligningen f(x) = a, dvs. find x'et(isoler x'et):

2*x+4 = a <=>  2*x +4 -4 = a-4 <=> 2x = a-4  <=> 2x/2 = (a-4)/2 <=> x = a/2-2

2. Hvordan man aflæser funktionsværdier på en graf . Du får et x og skal finde f(x)   dvs. hvis det er en ret linje går du ud til x og op til linjen og aflæser hvilket tal der står på y-aksen.

Ligningerne løses ved at tegne den konstante(vandrette linje) f(x) = a, altså en vandret linje a opad y-aksen. Så finder du skæringen mellem din rigtige funktion og den vandrette.

Det x, hvor de skærer er løsningen til din ligning.


Skriv et svar til: f(x)=a som ligning?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.