Matematik

Løs ligningen 6-x^2=√12x

30. september 2012 af nulle26 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen.

Har denne lille opgave som jeg har siddet og puslet med hele weekenden, uden af komme til noget konkert svar på den. Opgaven lyder: løs ligningen 6-x^2=√12x.

Det som jeg har gjort er at ophæve kvadratrodstegnet, således at der står x^4-12x^2+36=12x. derfra går jeg meget i stå, og kan ikke se, hvordan man fjerner x på hjøre side af lighedestegnet, så man kunne lave den om til andengradsligning, ved hjælp af variable y værdier for x.

Er der nogen som kan hjælpe mig, selvom det er søndag?

Mvh.

Jens

og tak for jeres hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2012 af nielsenHTX

husk også at skrive dine begrænsninger på x i x^4-12x^2+36=12x.

den ligning er ikke til at løse i hånden, da den ikke har nogen triviel løsning, så der kan laves polynimisk-division

nul-reglen dur ikke og den kan ikke laves til en 2.gradsligning med et variable skifte.

så brug et CAS-værktøj, det kan ikke forventes i kan løse den i hånden på B-niveau.


Svar #2
30. september 2012 af nulle26 (Slettet)

Tusind tak for din hjælp

Angående begrænsninger af ligningen, har jeg lavet to:

6-x^2≥0
-(6-x^2)<0


Svar #3
30. september 2012 af nulle26 (Slettet)

Har anven Nspire CAS værktøj med tilhørende beskrivelse og forklarende tekst, som en løsning af opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2012 af nielsenHTX

#2 begrænsningerne er kun vigtige hvis du skulle løse den i hånden, dit CAS program vil selv tage høje for det.

husk også at x≥0 ud over at 6-x2≥0

#3 lyder som en fornuftig besvarelse.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Jeg skrev den inde på tavlen i vores klasse... Hilsen Per, AKA :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. september 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Din grundmængde er G = [0;∞[

Så kører du ellers bare løs

6 - x2 = √12x          => Her skal du huske betragtningen at for at få et korrekt resultat, skal fortegn være ens på begge sider af lighedstegnet, så du kan lave kravet 6-x2≥0

6 - x2 = √12x ∧ 6-x2≥0

(6-x2)2 = 12x ∧ -x2≥-6

x4-12x2+36 = 12x ∧ x2≤6

x4-12x2-12x+36 = 0 ∧ x≤2,45

x = 1,39 eller x= 3,54 ∧ x≤2,45

da x = 3,54 ikke opfylder dit krav på x≤2,45 er det ikke en del af din løsning.

Så løsningen er x = 1,39


Skriv et svar til: Løs ligningen 6-x^2=√12x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.