Matematik

Bestem i hånden samtlige løsninger for ligningen??

01. oktober 2012 af Raaydk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hey,

Har en opgave som jeg har lidt svært ved at forstå, da dem vi havde på uni idag var ret lette i forhold til denne ^^.

Har fået tildelt en ligning

Z3+5z2-21z+14  =  0

Opgaven går ud på at bestemme i hånden samtlige løsning til ligningen i kan se.

Jeg ved at for hver 3gradspolynomier skal man.

1: Gæt en rod (her har jeg prøvet uden held)

2. Check om roden passer (har tegnet den, men roden giver ikke et helt tal)????===??

3. Udfør polynomiers division, ik nået til endnu

4. beregn rødder af den 2gradsligning man får ud af divisionen.

i punkt 1-2 kan jeg altså ikke komme videre, da jeg har tegnet den og den skære i 0,9 og -8,134 

Hvad gør man i dette tilfælde?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2012 af peter lind

±

Mulige heltalsløsninger ±1, ±2, ±7, ±14   da en heltalsløsning skal gå op i konstantleddet


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2012 af Singlefyren (Slettet)

...hvoraf man nemt finder den ene løsning til denne opgave!


Svar #3
01. oktober 2012 af Raaydk (Slettet)

Hvordan skal jeg lige forstå dette begreb..?

Skal man bare antage at jeg bruger 1? og regner den ud vha divisionalgoritmen?


Svar #4
01. oktober 2012 af Raaydk (Slettet)

Forstår det ikke rigtigt :) jeg skal jo netop gætte en rod, så når jeg jo fx sætter den ind på z's plads i ligningen vil blive nul??

Kan godt være jeg har misforstået noget.

Det tætteste jeg kommer er hvis jeg bruger 1, sådan her,

1*3+52*1-21*1+14 = -2 og altså ik nul:S

Håber en kan forklare mig det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2012 af peter lind

altså er 1 ikke en løsning. Dernæst sætter du -1 ind ligningen. Giver dette 0 er det en løsning. bliver det ikke 0 er det ikke en løsning og du går videre med at se om 2 er en løsning


Svar #6
01. oktober 2012 af Raaydk (Slettet)

Tror ikke du forstår mig helt nøjagtigt :)

 

Jeg har jo fået angivet en ligning, hvor jeg skal gætte en rod, så ligningen kan give = 0. Da jeg ikke kunne finde dette prøvede jeg at tegne den og så at den skær akserne i 0,9 og -8,.. et eller andet som altså ikke er et helt tal?

 

Hvordan er det så lige jeg skal regne den ud når det skal gøres i hånden? ;S


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du regner ikke rigtigt, for de to tal, du angiver er ikke rødder. Hvis du prøver med heltalsmulighederne i #1, og indsætter dem korrekt, burde du kunne finde en heltallig rod.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. december 2012 af anonym000

Jeg har lige regnet lidt på det:

Løs vha. faktorisering. Først skal du lige omskrive det:

z3+5z2-21z+14=0

z3-2z2+7z2-14z-7z+14=0

Gruppere:

(z3-2z2)+(7z2-14z)-(7z+14)=0

Faktoriser:

(z-2)z2+(z-2)(7z)-(z-2)7=0

(z-2)(z2+7z-7)=0

Brug nulreglen:

z-2=0 <=> z=2

Det var den ene løsning..

Så er der 2.gradsligningen, brug formlen for denne.

Jeg får:

z=(-7-√77)/2 v z=(-7+√77)/2

Så der er 3 løsninger :)

 

 

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Bortset fra en fortegnsfejl i mellemregningerne efter "gruppere", er det korrekt.
I praksis gætter man roden z = 2 og foretager polynomiers division med (z-2).


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. december 2012 af anonym000

#9 

Okay.

- - -

...............


Skriv et svar til: Bestem i hånden samtlige løsninger for ligningen??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.