Matematik

Linjer og vektorer

03. oktober 2012 af CanadaGoose (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude! 

Jeg har to mat opgaver, som jeg ikke lige kan finde ud af, så det ville være rart, hvis I kunne hjælpe mig på vej :) 

Tak på forhånd. 

 

Opg 1. 

Trekant ABC har vinkelspidserne A(1,3), B(6,9), C(9,1). Bestem en ligning for hver af trekanternes højder, medianer og midtnomaler. 

 

Opg 2. 

Trekant ABC er udspændt af punkterne A(-1,2), B(3,5), C(8,-4). Find koordinaterne til de vektorer, hvis begyndelsespunkt er trekantens vinkelspidser, og hvis slutpunkter er de modstående siders midtpunkter, dvs. vektorerne ligger på trekantens medianer. Bestem derefter længden af hver median. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Opg 1. En højde går fra en vinkelspids vinkelret på den modstående side. Den modstående sides retningsvektor er derfor normalvektor til højden.

En median går fra en vinkelspids til midten af den modstående side. Medianen fra A går derfor gennem punktet A og midtpunktet af siden BC.

En midtnormal går gennem midtpunktet af en side og er vinkelret på siden. Sidens retningsvektor er derfor normalvektor til midtnormalen.


Svar #2
03. oktober 2012 af CanadaGoose (Slettet)

Jeg forstår det ikke helt, men kan du måske komme med et konkret eksempel? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Højden fra A skal have vektoren BC som normalvektor og den skal gå gennem punktet A. Opstil nu ligningen for linien, der indeholder denne højde.

BC = (3 , -8) , punktet A(1,3) , så ligningen har formen

3x -8y + c = 0, hvor c bestemmes af 3·1 -8·3 + c = 0 , dvs c = 21 , altså 3x -8y +21 = 0


Svar #4
03. oktober 2012 af CanadaGoose (Slettet)

#3

Dvs. at AC bliver 8x-4y+12=0? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad mener du med, at AC bliver en ligning? Mener du ligningen for højden fra B på AC?


Svar #6
03. oktober 2012 af CanadaGoose (Slettet)

#5

Jo altså nu havde jeg regnet den forkert, men ligningen for AC vil så blive 4x-y+15=0, da AC = (4,-1) og punktet B(6,9) så det bliver vel: 4*6-1*9+c --> c=15 --> 4x-y+15=0

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Der er ikke tale om ligningen for AC, men om ligningen for den linie, der indeholder højden fra B på AC.

Løs ligningen 4·6 - 1·9 + c = 0 korrekt.


Svar #8
03. oktober 2012 af CanadaGoose (Slettet)

#7

Okay, så selve ligningen er det jeg regnede ud? 

Hvordan bestemmes så ligningen for medianer og midtnomaler?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej. genlæs den sidste linie i #7.

Læs forklaringen i #1. Ved medianerne bestemmer man to punkter på hver linie.


Svar #10
03. oktober 2012 af CanadaGoose (Slettet)

#9

Jeg skal løse ligningen 24-9+15=0, som så giver -1. 

Det med midtnormaler og medianer giver bare ikke helt mening for mig.. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, du skal løse ligningen 24 -9 +c = 0 , som så giver c = -15 .

Hvis man skal bestemme ligningen for medianen fra A på siden BC, ved man, at den går gennem punktet A og midtpunktet af siden BC. Beregn derfor koordinaterne til midtpunktet af siden BC. Så har man to punkter, som linien går igennem.


Svar #12
03. oktober 2012 af CanadaGoose (Slettet)

#11

Men jeg har jo allerede fundet ud af, at den giver 15? 

Jeg er helt lost nu. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, det er jo forkert, som jeg har prøvet at gøre opmærksom på flere gange nu. Genlæs #11.


Svar #14
03. oktober 2012 af CanadaGoose (Slettet)

#13

Bliver det så:

24-9+c=0 

24-9+0 = c

24-9 =c

15 = c

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ligningen 24 -9 +c = 0 har som nævnt i #11 løsningen c = 9 -24 = -15 . Du påstår hårdnakket, at c = 15.


Svar #16
03. oktober 2012 af CanadaGoose (Slettet)

#15

Ja, kan godt se, at det er forkert! 


Svar #17
03. oktober 2012 af CanadaGoose (Slettet)

Vil du ikke være venlig, at give eksempler på hvordan medianer og midtnomaler løses? Jeg ved godt du allerede har prøvet at forklare mig det :-) 


Svar #18
04. oktober 2012 af CanadaGoose (Slettet)

Er der ingen som vil hjælpe?


Svar #19
04. oktober 2012 af CanadaGoose (Slettet)

Ville være rart med en hjælpende hånd..anyone?  


Brugbart svar (0)

Svar #20
04. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Man beregner linien for medianen fra A ved først at beregne koordinatsættet for midtpunktet MBC af linistykket BC. Dette findes som gennemsnittet af punkterne B's og C's koordinater:

MBC = ((6+9)/2 , (1+9)/2) = (15/2 , 5)

Tilbage er så at bestemme ligningen for linien gennem punkterne A(1,3) og MBC(15/2 , 5):

y = ax + b .

Her er a = (5-3) / (15/2 -1) = 2 / (13/2) = 4/13 , så

3 = (4/13) + b , b = 3 - (4/13) = 35/13, dvs

y = (4/13)x + 35/13


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 59 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.