Kemi

hjælp til puffer

07. oktober 2012 af amarietkokasse (Slettet) - Niveau: A-niveau

1) der beregnes, hvor meget Na2HPO4*2H2O og NaH2PO4*2H2O, der skal afbejes for at fremstille 100mL af en phosphatpuffer bestående af HPO4 2minus og en H2PO4 i minus med pH=6,80 og en totalkoncentration af pufferen på 0,100M (dvs [HPO4 2minus]+[H2PO4 1 minus]=0,100M)

 

2) der skal fremstilles 100mL af en acetatpuffer bestående af CH3COO 1 minus og CH3COOH med pH=5,64 totalkoncentrationen af pufferen skal være 0,100M. beregn hvor meget CH3COONa*3H2O der skal afvejes til dette formål. det afvejede natriumacetat opløses i 90mL vand. beregn hvilket volumen 0,100M hCL der skal tilsættea for at få pH=5,64

jeg ved ikke hvordan jeg skal gribe det an


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. oktober 2012 af mathon

1)

     pufferligning
                                        pH = pKs + log(nb/ns)

                                        nb/ns = 10pH-pKs

                                        nb/ns = 106,80-7,20 = 0,3981

 

        100 mL 0,100 M phosphatpuffer
         indeholder
                                n = (0,100 L) • (0,100 mol/L) = 0,0100 mol

         heraf
                                n(
Na2HPO4*2H2O (s)) = (0,3981 / 1,3981) • (0,0100 mol) = 0,002847 mol

                                n(NaH2PO4*2H2O (s)) = (0,002847 mol) / 0,3981 = 0,007153 mol
 

         M(Na2HPO4*2H2O (s)) = sum({2,1,1,4,2}/{22.990,1.008,30.974,15.999,18.015}) g/mol =
                                                                                                                            177,988 g/mol

         M(NaH2PO4*2H2O (s)) = sum({1,2,1,4,2}/{22.990,1.008,30.974,15.999,18.015}) g/mol =
                                                                                                                            156,006 g/mol

   afvejning:
                 m(Na2HPO4*2H2O (s)) = (0,002847 mol) • (177.988 g/mol) = 0,506732 g

                 m(NaH2PO4*2H2O (s)) = (0,007153 mol) • (156.006 g/mol) = 1,11591 g

                                       

 

                                        

 


 


Svar #2
07. oktober 2012 af amarietkokasse (Slettet)

tak :)

Brugbart svar (1)

Svar #3
12. oktober 2012 af mathon

rettelse af tastfejl

  M(Na2HPO4*2H2O (s)) = sum({2,1,1,4,2}*{22.990,1.008,30.974,15.999,18.015}) g/mol =
                                                                                                                            177,988 g/mol

         M(NaH2PO4*2H2O (s)) = sum({1,2,1,4,2}*{22.990,1.008,30.974,15.999,18.015}) g/mol =
                                                                                                                            156,006 g/mol

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2018 af Daniel020698 (Slettet)

Hej Mathon, hvordan for du 1.3981 forstår jeg ikke mvh. Daniel :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2018 af mathon

#4

                   \small \frac{n_b}{n_s}=\frac{0.3981}{1}

                   \small \frac{n_b}{n_b+n_s}=\frac{0.3981}{1+0.3981}

                   \small \frac{n_b}{n}=\frac{0.3981}{1.3981}

                    \small n_b=\tfrac{0.3981}{1.3981}\cdot n

                    \small n_s=\left (1-\tfrac{0.3981}{1.3981} \right )\cdot n


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. oktober 2020 af Dallas89

 

Skriv et svar til: hjælp til puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.