Matematik

Undersøgelse om linjen skærer cirklen

16. oktober 2012 af Fionse (Slettet) - Niveau: B-niveau

En cirkel har centrum (-2.1) og radius 5, og en linje er bestemt ved ligningen

2x + y -6 = 0

Undersøg om linjen l skærer cirklen. 

Jeg ved at hvis afstanden mellem de to punkter er over radius, så skærer de ikke hinanden. 

Men hvis jeg skal bruge et punkt fra linjen som skal indsættes i afstandsformlen, hvilket punkt benyttes så?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2012 af peter lind

Du skal sætte centrum af cirklens koordinater ind i afstandsformlen for en linje


Svar #2
16. oktober 2012 af Fionse (Slettet)

Det er jeg godt klar over, men hvordan finder jeg ud af hvilket punkt fra linjen, jeg skal indsætte?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2012 af peter lind

Du skal ikke indsætte et punkt fra linjen. Du skal indsætte cirklens centrum i afstandsformlen for linjen. Du kan se afstandsformlen på http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/kurver.html#retlinie


Svar #4
16. oktober 2012 af Fionse (Slettet)

afstandsformlen er √(x2-x1)2+(y2-y1)2

Så jeg indsætter C og hvad mere? .. det er dét, jeg har svært ved 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2012 af peter lind

Det er afstandsformlen mellem 2 punkter. Det er afstandsformlen fra et punkt til en linje du skal bruge se http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/kurver.html#retlinie


Svar #6
16. oktober 2012 af Fionse (Slettet)

Hvorfor: |PD|   =    |ax + b – y|/√1 + a2 ??? 

.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2012 af peter lind

Det er ikke hvad afstandsformlen siger. Så skal du i hvert fald bytte om på de normale betegnelser.

Hvis linjen har ligningen a*x+by+c = 0 er afstanden fra linjen til punktet P(x0, y0) d=|ax0+by0+c|/kvrod(a2+b2). Aflæs nu a, b og c af linjens ligning og indsæt centrums koordinater


Svar #8
16. oktober 2012 af Fionse (Slettet)

Den har vi ikke lært.. vi har kun lært den, som jeg skrev tidligere.. kvadratroden af den to punkter i anden.. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Alternativt kan man finde mulige skæringspunkter mellem linien

y = ax + b

og cirklen

(x - x0)2 + (y - y0)2 = r2

ved at løse 2.-gradsligningen

(x - x0)2 + (ax + b - y0)2 = r2 .

Hvis ligningens diskriminant d er < 0 , er der ingen skæringspunkter. Hvis d = 0, er der et røringspunkt, og hvis d > 0 skærer linien cirklen i to punkter.

 


Svar #10
16. oktober 2012 af Fionse (Slettet)

#9


Kan det passe at andengradsligningen i dette tilfælde bliver -x2?-14 = 0 ??

 

Da Jeg får: (x+2)2+(-2x+6-1)= 52

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, det er ikke korrekt ganget ud. Man finder her

x2 + 4x + 4 + 4x2 + 52 -20x = 52 , dvs.

5x2 -16x + 4 = 0

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
17. oktober 2012 af mathon

    

                     dist(l,P(-2,1)) = | 2(-2) + 1 - 6 | / √(22+12) = 4,025

                     da dist (l,P(-2,1)) < r skæres

                                      linjen 2x + y - 6 = 0

                                      cirklen (x+2)2 + (y-1)2 = 52    to steder

 

eller
        da diskriminanten for

                    5x2 -16x + 4 = 0

                              d = (-16)2 - 4•5•4>0

        skæres
                                      linjen 2x + y - 6 = 0

                                      cirklen (x+2)2 + (y-1)2 = 52    to steder

 

 


Skriv et svar til: Undersøgelse om linjen skærer cirklen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.