Matematik

funktion

18. oktober 2012 af Lektiepige (Slettet) - Niveau: B-niveau

 

Jeg skal bestemme k, idet kraterets diameter, mält i meter, og x er energien, mält i megaton TNT.

Barringer-krateret er 1200 meter i diameter, og ved nedslaget blev der brugt en energi pä 20 megaton TNT.

Jeg bruger formlen:

 

y = k · x(1/3)

Jeg siger:

y = 1200

x = 20(1/3)

k = 442,15

 

stemmer det?

Derefter skal jeg bestemme diameteren ved et nedslag pä 4 megaton

Jeg finder det säledes:

 

y = 442,15 · 4(1/3)

y = 703,02

 

Jeg er itvivl om, jeg har gjort det rigtigt, da jeg har regnet 20(1/3) ud pä lommeregneren.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Værdien for k er ikke korrekt til det angivne antal decimaler. Følgelig er den senere beregnede værdi for y ikke helt korrekt.

(Hvad er der blevet af "å" på dit tastatur?).


Svar #2
18. oktober 2012 af Lektiepige (Slettet)

 

 

Jamen hvad skal jeg så gøre, skal jeg skrive ale decimaler? Dvs. jeg har ik tænkt metoden forkert ?


Jeg studerer tysk, og jeg bruger for det meste det tyske tastatur.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Metoden er korrekt. Jeg beregner k = 442,08 (2 dec.) . Min pointe er, at den værdi, du angiver for k, ikke er korrekt til det angivne antal decimaler. Følgelig bliver værdier, som du beregner ud fra en forkert afrundet konstant, heller ikke korrekte.

Selv med din værdi for k, 442,15, bliver den beregnede værdi for y = k·41/3 ikke 703,02, men 701,87 , og med den mere korrekte værdi for k, nemlig k = 442,08, fås y = 701,76 . Alle disse værdier for y bør naturligvis afrundes til y = 702m .

Det er let nok at skifte tastatur med en enkelt knap i Windows, men selv med et tysk tastatur kan man da skrive æ, ø og å.


Svar #4
18. oktober 2012 af Lektiepige (Slettet)

 

ok, nu er jeg med.

 

Jeg får desuden oplyst, at to forsker studerer 2 krater, og en af dem har en diameter, som er 20 % større end det andet 

 

Jeg skal finde ud af, hvor mange procent større energien var, som blev udløst ved det store nedslag.

 

Skal jeg bruge y = 1200 fra første opgave og skrive (1200 · 20 % ) ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Brug modellen

y = k·x1/3 ,

hvor k = 1200/201/3 .

Det vides, at y2 = 1,2·y1 . Beregn nu (x2/x1 - 1) udtrykt i % .


Svar #6
19. oktober 2012 af Lektiepige (Slettet)

 

tak for hjælpen.

 

y1 =  1200

y= 1,2  · 1200 = 1440

jeg vil nu finde x2 men det går lidt galt

1440 = 442,08 · x1/3

dividere med 442,08 og får x1/3 = 3,26

hvordan kommer jeg videre?

 

x2 / x1 - 1    (hvad står 1 for?)

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

x1 er energien i krater #1 hvis diameter er y1, og x2 er energien i krater #2, hvis diameter er y2.

Vi har y2 = 1,2·y1 , så

y2 = k·x21/3 og

y1 = k·x11/3 .

Med andre ord gælder der

y2/y1 = (x2/x1)1/3 ,

eller

x2/x1 = (y2/y1)3 = 1,23 = 1,728 ,

og dermed

x2/x1 - 1 = 0,728 = 72,8% .

Udtrykket x2/x1 - 1 angiver den procentuelle ændring i energien for de to kratere, hvis diametre har en procentuel ændring på 20%.


Svar #8
19. oktober 2012 af Lektiepige (Slettet)

Tusind tak - jeg er helt med på, at x1 er fra første opgave og x2 fra den anden opgave :-)


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, indekserne refererer ikke til opgavens numre. Man betragter en vilkårlig kraterdiameter y1 og dens tilhørende energi x1, og så betragter man en kraterdiameter y2, der er 20% større end y1, dvs y2 = 1,20·y1 , og lader x2 være den til y2 hørende energi. Man finder så forholdet x2/x1 ved at benytte modellen. Det er jo netop pointen, at dette forhold er uafhængigt af de faktiske værdier for y1 og y2, så længe der gælder, at y2/y1 = 1,20 .


Svar #10
20. oktober 2012 af Lektiepige (Slettet)

Super godt forklaret. Det er blevet let at forstå nu, med din meget gode forklaring.

Tak for dine svar :-)


Skriv et svar til: funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.