Kemi

Ligevægte

22. oktober 2012 af ibta (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hjælp! Magnesiumfluorid er tungtopløselig med opløselighedsproduktet 7,27 gange 10 i minus 11 ved 25 grader. Beregn hvor mange mol magnesiumfluorid der kan opløses i 8000 ml vand. Fluoridionerne hydrolyseres ikke. Begrund med beregning...

Brugbart svar (2)

Svar #1
23. oktober 2012 af Phienix (Slettet)

Magnesiumfluorid = MgF2

Opløselighedsprodukt = Kop = [Mg2+] * [F-]2 = 7,27 * 10-11 M3

Kop = x * x2 = x3 ---> x = ( 7,27 * 10-11 M3 )1/3 ≈ 4,17 * 10-4 M

Der kan altså opløses 4,17 * 10-4 mol i 1 Liter vand. For 8 L vand fås

n = 4,17 * 10-4 M * 8 L = 33,36 * 10-4 mol (eller 3,336 mmol).


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. oktober 2012 af mathon

den molære opløselighed (solubility) for MgF2 kaldes s

                          
                                             MgF2 (s)   <--->   Mg2+ (aq)   +   2 F- (aq)
molære koncentrationer:                                   s                    2s

 

     for opløslighedsproduktet Kop
    haves

                                           [Mg2+] • [F-]2 = Kop

                                              s      •  (2s)2 = Kop

                                           4s3 = Kop

                                           s = (Kop/4)1/3

                                           s = ((7,27·10-11 M3)/4)1/3 = 0,00026292 M

   i 8 L vand kan der opløses
                                           n(MgF2) = (8 L) • (0,000263 mol/L) = 0,002103 mol = 2,103 mmol

 

 

 


Skriv et svar til: Ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.