Matematik

6 gradsligning

23. oktober 2012 af CamillaKrøyer (Slettet) - Niveau: A-niveau

har en ligning der hedder (x)=x^6-3x^3+2
som jeg har svært ved at løse: jeg skal gøre den til en 2 gradsligning så jeg kan finde diskriminanten? hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2012 af mathon

       sæt x3 = z

              f(x) = (x3)2 - 3x3 + 2

              f(x) = x2 - 3z + 2

som du løser med hensyn til z

og sætter løsningerne
                                  x3 = z

                                  x = z1/3


Svar #2
24. oktober 2012 af CamillaKrøyer (Slettet)

jeg løser z til at være -1 eller -2 

men diskriminanten bliver 1 dvs. der er to løsninger 

hvordan finder jeg så ud af hvad fortegnsvariation og nulpunkterne er


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2012 af mathon

#1


       sæt x3 = z

              f(x) = (x3)2 - 3x3 + 2

              f(z) = z2 - 3z + 2

                   z = 1              v       z = 2
nulpunkter

                   x = 11/3 = 1            x = 21/3 = 3√(2)


ekstrema findes
af ligningen
                        f '(x) = 0

                                 


Skriv et svar til: 6 gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.