Matematik

Lineær funktion

25. oktober 2012 af Apaas (Slettet)

Grafen for en lineær funktion, f, går gennem punkterne (-4,4) og (2,1)
Bestem en forskrift uden brug af hjælpemidler.

 

a= 1-4/2-(-4) = -0,5

b = 1/-0,52 =  -4       

Men b skal give 2, da jeg kender forskriften y=-0,5x+2

 

Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2012 af HenrikKrog (Slettet)

Brug i stedet linjensligning  når du kender et punkt og en hældning.

http://da.wikipedia.org/wiki/Linjens_ligning#Ud_fra_et_punkt_og_en_h.C3.A6ldning


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2012 af barttt (Slettet)

a = y2-y/ x2-x1 dvs. (1-4)/(2+4) = -0,5


a-værdien er altså rigtigt fundet.

En lineær funktion har som bekendt forskriften y = ax+b 
Vi kender ax og y, fordi vi har to koordinatsæt, og vi har fundet a. Lad os bruge det første koordinatsæt, altså (-4,4).

Det gælder, at man har y-koordinatet 4 for x-koordinatet -4. Det propper vi ind i y = ax+b:

4 = -0,5·(-4) + b

Så løser vi ligningen:

4-(-0,5·(-4)) = b

2 = b

b er fundet, og derfor må forskriften være:

y = -0,5x + 2

Jeg ved ikke, hvorfor du har forsøgt at opløfte ting i anden. Det her er en lineær funktion :-)


Svar #3
26. oktober 2012 af Apaas (Slettet)

Ja jeg blander vist tingene sammen nu :) tak!!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. oktober 2012 af barttt (Slettet)

Bemærk, at jeg kom til at skrive noget med at dividere. Det var en tastefejl, men det ville give det rigtige resultat, fordi 4/2 = 4-2. Nu har jeg rettet det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2012 af benjaminlund (Slettet)

1=2a+b

b=-2a+1

 

4=-4a+b ->  4=-4a+(-2a+1)=-6a+1

a=-0,5

 

b=-2*(-0,5)+1

b=2


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2012 af barttt (Slettet)

#5 Bruger en fremgangsmåde, der hedder at løse to ligninger med to ubekendte. Den kan ganske rigtigt bruges, men det er lidt unødvendigt, og det er heller ikke pensum på C-niveau på HF.

I det første led isoleres b.

I det andet led indsættes det udtryk, som b er blevet sat lig med, ind i en ligning for y=ax+b, hvor y og x er kendt og b jo lige netop er blevet defineret som udtryk. Derefter findes a.

I det tredje led findes talværdien på b udfra den a-værdi, der blev fundet i trin to. Som man kan se, er b i trin 1 blevet defineret vha. et udtryk, der indeholder a. 

Fyren, der talte om linjens ligning, inddrog også noget fra B/A-niveau, og jeg ved ikke rigtigt, hvad disse folk er ude på. Δy/Δx (dvs. formlen for a, der er blevet brugt bl.a. i mit indlæg) er helt fin og god nok til at finde hældninger for lineære funktioner på C-niveau.


Skriv et svar til: Lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.