Matematik

cirklens ligning

26. oktober 2012 af majahhansen (Slettet) - Niveau: B-niveau

nogen der kan hjælpe? 

opgave 1) 

cirklen c1 har centrum i (-1,-3) mens cirklen c2 har centrum i (7,1). de to cirkler har samme radius og desuden tangere de hinanden, bestem en ligning for hver cirkel

 

opgave 2) 

en cirkel tangerer x-aksen i (3 0) og går igennem punktet (-1,2) angiv en ligning for cirklen


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2012 af YesMe (Slettet)

Når du opretter et spørgsmål ved fejl, hvor der skulle rettes, får du mulighed for at gøre det indenfor 10 min. Så er der jo ingen grund til at oprette samme spørgsmål.


Svar #2
26. oktober 2012 af majahhansen (Slettet)

der var gået over 10 minutter -.-


Svar #3
26. oktober 2012 af majahhansen (Slettet)

men kan du hjælpe?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. oktober 2012 af YesMe (Slettet)

Man opstiller de to cirklensligning, at

(x + 1)2 + (y + 3)2 = r2

(x - 7)2 + (y - 1)2 = r2

Da deres radius på være lige lange, og vil ramme i samme punkt, hvor de tangerer med hinanden, 

(x + 1)2 + (y + 3)2 = (x - 7)2 + (y - 1)2

Isoler så dette udtryk mht. y. Det bliver så en ligning, der ligger lige mellem de to cirkler.

Med denne ligning, skal du så finde afstanden fra linjens punkt til centrum (skal være retvinklet), så har du fundet radius.

Dernæst kan du endelig få opstillet bedre udtryk for cirklensligning for hver cirkel.


Svar #5
26. oktober 2012 af majahhansen (Slettet)

tak! hvad med opgave 2? 


Svar #6
26. oktober 2012 af majahhansen (Slettet)

jeg kan ikke få opgave 1 til at passe?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2012 af Singlefyren (Slettet)

Benyt at afstanden mellem de 2 centre = 2*radius


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. oktober 2012 af Singlefyren (Slettet)

opg. 2: Se evt. mit svar i din tidligere opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. oktober 2012 af YesMe (Slettet)

#6

Det kan gøres på mange forskellige måder. Men, du kan ellers bestemme en forskrift for en linje, der skærer igennem de to cirklenspunkter, altså

y = (1/2)x - (5/2)

så finder man de to linjers skæring, hvis punkt er afstanden til cirklens centrum = r, eller blot

(x + 1)2 + (y + 3)2 = (x - 7)2 + (y - 1)2

(x + 1)2 + (((1/2)x - (5/2)) + 3)2 = (x - 7)2 + (((1/2)x - (5/2)) - 1)2 ⇒ x = 3,

får vi så, at y = (1/2)·3 - (5/2) = -1.

Find nu afstanden fra dette punkt til cirklens centrum. Ligegyldig hvilken af dem.

(Måske lyder det for kompliceret, men jeg kan ikke komme i tanke om noget, der ligger på B-niveau.)


Svar #10
26. oktober 2012 af majahhansen (Slettet)

fuck hvor er jeg blank!

man kan man bare sige at :    -3-(-(1/2)⋅3-(5/2)?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. oktober 2012 af YesMe (Slettet)

Se figuren, der måske kan hjælpe dig med at overskue det.

Linjen for grøn farve, kan du læse det på #4

Linjen for lilla farve, kan du læse det på #9.

Opssumering: Du finder skæringpunkt mellem de to linjer. Så finder du afstanden fra dette punkt til cirklenscentrum.

Vedhæftet fil:Skæring.png

Svar #12
26. oktober 2012 af majahhansen (Slettet)

er desværre stadig lost :(

vil du ikke være sød  og skrive det? Når jeg får udregnerne og svarene afvide så kan jeg det, jeg har svært ved at gennemskue ting, men så snart jeg ser det, så husker jeg det!


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. oktober 2012 af YesMe (Slettet)

Jeg tror desværre ikke, jeg kan hjælpe dig mere end det jeg har forklaret. Måske kan andre forklare det bedre, så kan vi håbe, om andre kan hjælpe dig.


Svar #14
26. oktober 2012 af majahhansen (Slettet)

og kan du ikke please skrive det op?


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. oktober 2012 af mathon

cirklerne
                 c1:   (x+1)2 + (y+3)2 = r2           c2:   (x-7)2 + (y-1)2 = r2

   cirklernes tangeringspunket T er - da radierne er ens -
   midpunktet af centerlinjen C1C2

    dvs
               T = ((-1)+7)/2 ; (-3)+1)/2) = (3;-1)

   ved indsættelse at T's koordinater i c1's ligning fås

               (3+1)2 + (-1+3)2 = r2

                16 + 4 = 20 = r2

                 r = 2√(5)

   dvs
                 c1:   (x+1)2 + (y+3)2 = 20           c2:   (x-7)2 + (y-1)2 = 20
            

 

                    

 

 

 

 

 

 

 

 


Svar #16
26. oktober 2012 af majahhansen (Slettet)

mathon du er en skat! tak for det allesammen! 


Skriv et svar til: cirklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.