Matematik

2 ligninger med 2 ubekendte

28. oktober 2012 af matematikproblem (Slettet)

Har brug for hjælp til denne opgave:

Hvis man skal blande en drink af gin 45% og vermouth 18%, og drinken skal være på 6 cl og på 20%, hvad skal forholdene så være?

Har fundet ud af at ligningerne skal hedde:

x+y = 60

og

0,45*x + 0,18*y = 0,20*60

Jeg ved godt hvordan man løser 2 ligninger med 2 ubekendte men jeg kan bare ikke løse denne her, hjælp tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2012 af teamwork (Slettet)

isoler fx x i den første . så får du x= 60-y

sæt det ind i den anden . så får du

0.45* (60-y)+ 0.18*y = 0.20*60

så finder du værdien for y. og så kan du igen finde x

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. oktober 2012 af mette48 (Slettet)

Du har sat drinken til 60 dette må være ml da 6 cl=60 ml. x og y regnes da også i ml

x+y = 60 ⇒ x=60-y               isolerer x

0,45*x + 0,18*y = 0,20*60    ganger alle led med 100

45x+18y=1200                     indsætter x=60-y

45(60-y)+18y=1200

2700-45y+18y=1200          

1500=27y

y=1500/27

y=55,6

x=60-55,6=4,4

4,4ml=0,44cl gin og 55,6ml=5,56cl vermouth blandes


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2012 af mathon

  du har,
  når
                        V er volumen af gin            under forudsætning af at totalvolumen ikke mindskes
                                                                   ved blandingen

 

                        V·0,45 + (6-V)·0,18 = 6·0,20 = 1,2

                        0,45V + 1,08 - 0,18V = 1,2

                        0,27V = 0,12

                        V = 0,12 / 0,27 = 0,44 cL

                        (6 cL) - (0,44 cL) = 5,56 cl

     blandingsvolumenforhold

                                                gin         vermouth    
                                               0,44           5,56
                                                 4              50
                                                 2              25
                                                 1             12,5

                                                

                                  


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. oktober 2012 af mathon

 

      eller benyt
                           volumenforholdet er det omvendte af afstandsforholdet til middelprocenten

 

                                      Vgin                   45%
                                      afstand                           25%
                                      blanding             20%
                                      afstand                             2%          
                                      Vvermouth           18%


                                               Vgin / Vvermouth  =  2 /25 = 1 / 12,5


Skriv et svar til: 2 ligninger med 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.