Matematik

Ligning

28. oktober 2012 af Jirejada (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Opgaven lyder: Bestem skæringspunktet mellem linjerne l = y = 2x - 3 og m = y = ½x + 6

 

Hvordan løses denne ligning? 

2x - 3 = ½x + 6

Hvordan isolerer jeg 1/2 væk? 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2012 af SuneChr

2x - ½x = 6 + 3


Svar #2
28. oktober 2012 af Jirejada (Slettet)

Mange tak!

Kan jeg få en forklaring bag den løsning? Hvorfor skal det sættes op sådan?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. oktober 2012 af SuneChr

Man samler x´erne på den ene side og tallene på den anden.

2x - 3 + 3 - ½x  =  ½x + 6 + 3 - ½x        ⇒      x = 6

Man benytter reglen, om at der må lægges samme størrelse til på begge sider, eller trækkes fra.


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. oktober 2012 af mathon

 

                   (2x - 3) = (½x + 6)                           multiplicer med 2 på begge sider

                   2·(2x - 3) = 2·(½x + 6)

                   (4x - 6) = (x + 12)                            hæv parenteserne

                   4x - 6 = x + 12                                 subtraher x på begge sider

                   3x - 6 = 0 + 12

                   3x - 6 = 12                                       adder 6 på begge sider

                   3x = 18                                            divider med 3 på begge sider

                   x = 6

 

kontrol
                        venstre side                  højre side

                         2·x - 3                          (1/2)·x + 6

                         2·6 - 3                          (1/2)·6 + 6

                              9                                     9

 


Svar #5
28. oktober 2012 af Jirejada (Slettet)

Tak for det!


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. oktober 2012 af mette48 (Slettet)

2x - 3 = ½x + 6

Hvordan isolerer jeg 1/2 væk?

gang alle led med 2


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.