Matematik

Differentialregning.

05. november 2012 af Apaas (Slettet)

Hvordan klarer jeg disse uden lommeregner?

 

 

1.

en funktion f er givet ved f(x)=1/3x3+e4x

Bestem f´(x)

 

2.

en funktion f er bestem f(x)= x3+x2

bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (1,f(1))


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du må have lært de grundlæggende differentiationsregler ?

(xn)' = n·xn-1

(eax)' = a·eax


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2012 af peter lind

Brug at (xn)' = n*xn-1 og (ex)'=ex

Ligningen for tangenten til en graf for f(x) i (x0, f(x0) ) er y = f'(x0)(x-x0)+f(x0)


Svar #3
06. november 2012 af Apaas (Slettet)

Det kniber med at forstå dem - så hvis en vil gennemgå en opgave ville det være fint!


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Prøv at benytte reglerne i #1 på leddene i den første funktion

f(x) = (1/3)·x3 + e4x .

Hvad forstår du ikke ved disse regler? Du lærer det jo aldrig, hvis du ikke prøver selv.


Svar #5
06. november 2012 af Apaas (Slettet)

Skal hvert led differentieres for sig?

f(x) = (1/3)·x3 + e4x .

så f´(x)= 3*x3-1 + 4*e4x

? =)


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja. Man benytter de generelle regneregler for differentiation af en sum

(f(x) + g(x))' = f '(x) + g'(x)

og for differentiation af en funktion ganget med en konstant

(a·f(x))' = a · f '(x) ,

så med

f(x) = (1/3)·x3 + e4

får man så

f '(x) = (1/3)·3·x3-1 + 4·e4x

        = x2 + 4·e4x


Svar #7
06. november 2012 af Apaas (Slettet)

Mange tak andersen - så giver det mening.

 

Prøve lige denne også.

 

2.

en funktion f er bestem f(x)= x3+x2

bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (1,f(1))

 

f´(x) = 3*x3-1 + 2*x2-1 = 3x2+2x

så kan vi vel sætte 1 ind på x plads og dermed finde hældningen for f(1) eller???

3*12+2*1 = 5

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. november 2012 af peter lind

Ja. Så mangler du bare at finde f(1). Derefter skal du sætte resultaterne ind i formlen i #2


Skriv et svar til: Differentialregning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.