Matematik
Sfærisk koordinater
Jeg kan i dette tilfælde ikke rigtigt lave en skitse. Men jeg kan udfra denne mængde forestille mig, at det bliver som en halvkugle. Altså en kugle, hvis radius er på 1, og at 0≤y betyder, nemlig den del (der dækker), (mens) 0≥y er skåret væk, derfor bliver det til en halvkugle. Men jeg ved ikke hvordan mængden omskrives til sfæriske koordinater. Jeg er sikker på, at vinklen skal være fra 0 til 2pi i x-aksen (hvis vi nu tænker på XY-planen).
Svar #1
07. november 2012 af Andersen11 (Slettet)
Start med at skrive ned, hvordan de sfæriske koordinater er defineret:
x = r·sin(θ)·cos(φ)
y = r·sin(θ)·sin(φ)
z = r·cos(θ)
Her er 0 ≤ θ ≤ π , og 0 ≤ φ ≤ 2π . Da r·sin(θ) ≥ 0 betyder y ≥ 0 derfor, at sin(φ) ≥ 0 . Halvkuglen r ≤ 1 , y ≥ 0 beskrives derfor ved
r ≤ 1 , 0 ≤ φ ≤ π .
Svar #2
07. november 2012 af DelFerro (Slettet)
#1
Jeg har skrevet på samme måde som din fremgangs måde om x, y og z. Men vinklerne er omvendt (altså mine vinkler er ombyttet).
Jeg kan ikke se hvorfor man skal sige, at θ ∈ [0 ; π] og φ ∈ [0 ; 2π] (det står også om det i min bog). Er det bare noget, man skal definere for altid? (Ikke vigtigt spørgsmål)
y ≥ 0 er vel det samme som r·sin(θ)·sin(φ) ≥ 0 for sfæriske koordinater. Når man dividerer med r·sin(θ) på hver sider, får man sin(φ) ≥ 0, er det det du tænker sådan?
Jeg kan ikke forstå det her: 0 ≤ φ ≤ π. Jeg kan nogenlunde følge med, at sinus vinklen φ skal være større eller lig med 0. Jeg beklager jeg stiller for mange spørgsmål.
Svar #3
07. november 2012 af Andersen11 (Slettet)
#2
Der er muligvis forskellige konventioner i brug. Jeg har benyttet denne
http://en.wikipedia.org/wiki/Spherical_coordinate_system#Cartesian_coordinates
Det er for primitiv en betragtning blot at dividere med r·sin(θ). Når 0 ≤ θ ≤ π gælder der altid sin(θ) ≥ 0 , hvorfor r·sin(θ) ≥ 0 . Hvis y = r·sin(θ)·sin(φ) skal være ≥ 0 , må der derfor gælde, at sin(φ) skal være ≥ 0 .
Og uligheden sin(φ) ≥ 0 medfører jo, at 0 ≤ φ ≤ π . Det hele følger af helt elementære betragtninger omkring enhedscirklen, som du burde være fortrolig med.
Svar #4
08. november 2012 af DelFerro (Slettet)
#3
OK. Det vil jeg prøve at huske!
Er svaret så denne mængde (ombytter lige vinkler, og at ρ = r):
R = {(ρ,θ,φ) | 0 ≤ ρ ≤ 1, 0 ≤ θ ≤ π, 0 ≤ φ ≤ π} ?
så V = ∫01∫0π∫0π ρ3sin2(φ)sin(θ) dφdθdρ = ... Er jeg på det rette spor?
Svar #5
08. november 2012 af Andersen11 (Slettet)
#4
Ja, mængden R svarer til den føromtalte halvkugle, r ≤ 1, y ≥ 0 .
Hvilket integral skal man beregne for V ?
Man skal huske, at der her gælder
dV = dx dy dz = r2 sin(θ) dr dθ dφ
Ønsker man at beregne halvkuglens rumfang, er dette
V = ∫01∫0π∫0π dV = ∫01∫0π∫0π r2 sin(θ) dr dθ dφ = (π/3) · ∫0π sin(θ) dθ
= (π/3) · [-cos(θ)]π0
= 2π/3
Svar #6
08. november 2012 af DelFerro (Slettet)
#5
Kan der ikke være en tastefejl ved sidste linje, at V = π/3 istedet for 2π/3, for -cos(π) = 1?
Svar #7
08. november 2012 af DelFerro (Slettet)
Glem det, hvad jeg skrev. Tusind tak for hjælpen! :)
Skriv et svar til: Sfærisk koordinater
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
