Fysik

Fysik usikkerhed halveringstid

09. november 2012 af Arkimedesanton (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hej

Jeg har lavet en graf, der viser sammenhængen mellem en aktivitet af kilde og tiden.
Hertil har jeg fået en SD(Standard Deviation, som har noget at gøre med usikkerhed)

Hvordan hænger dette sammen med regressionsligningen: A(t) = 1450,54*e^-0,2340*t

Hvor 1450 er aktiviteten til start, og -0,2340 er henfaldskonstanten(k)

Min lærer siger, at jeg skal bruge SD til at finde den korrekte værdi af Halveringstiden og henfaldskonstanten. Så hvad betyder den præcis? Og hvordan kan den bruges til at finde mere præcis værdi af halveringstiden.(Hun siger også, at henfaldskonstanten har sin egen usikkerhed, er det også SD???)

BEDES HJÆLPE ! :)

Brugbart svar (1)

Svar #1
09. november 2012 af peter lind

Du må have misforstået din lærer. Standartafvigelsen skal ikke bruges  til at finde halveringstiden. Halveringstiden er ln(2)/k. (k angives normalt med den positive værdi) Standartafvigelsen er et mål for usikkerheden. 


Svar #2
09. november 2012 af Arkimedesanton (Slettet)

Men hvad kan SD anvendes til i denne sammenhæng.
Og hvordan finder jeg usikkerheden til halveringstid og henfaldskonstanten?

Brugbart svar (1)

Svar #3
10. november 2012 af peter lind

SD bruges normalt i fysik som usikkerhed. Her er det usikkerheden på k


Svar #4
10. november 2012 af Arkimedesanton (Slettet)

Okay. Men en anden ting er 'at bestemme den korrekte aktivitet i måleperioden? Hvordan gøres det?

Skal man bruge maksimum og minimum værdier eller hvad? Har forresten beregnet aktivitet og usikkerhed for aktivitet for hvert henfald.

Brugbart svar (1)

Svar #5
10. november 2012 af peter lind

Den korrekte aktivitet er meningsløs. Der vil altid være måleusikkerhed og i dette tilfælde også statistiske usikkerhed. Der menes formodentlig, at du skal bruge den funktion der er kommet frem ved regressionsanalysen.


Svar #6
11. november 2012 af Arkimedesanton (Slettet)

Den er da ikke meningsløs. Der vil måske altid være en usikkerhed, men derfor kan du vel godt præcisere usikkerheden så godt som muligt.
Og skal jeg gange med 99 % efter at jeg har udregnet gennemsnitlig aktivitet ud for at få den korrekte aktivitet? Plus minus usikkerhed på aktivitet.

Brugbart svar (1)

Svar #7
11. november 2012 af peter lind

Jeg er ikke enig i at man kan finde den korrekte usikkerhed. Min opfattelse er som nævnt at der bedes om funktionen, du har fået ud fra regressionsanalysen. Hvorfor i alverden skal du du gange den gennemsnitlige aktivitet med 99% for at få den korrekte aktivitet ?


Svar #8
11. november 2012 af Arkimedesanton (Slettet)

Fordi Geigermullerrøret kun registrerer 1 procent af gammakvanterne.

Men hvad mener du med funktionen? Jeg har fået en funktion, men den siger kun noget om strålingsintensitet til tidspunktet 0, henfaldskonstant, samt tid.

Og der må være en korrekt aktivitet. Jeg ved godt, at man ikke helt kan sige 'korrekt', men med det menes der den mest præcise værdi af aktiviteten, som du ud fra regressionsanalysen kan komme på. Tænker jeg?

Brugbart svar (1)

Svar #9
11. november 2012 af peter lind

Så menes der nok at du skal korrigere for at tælleren kun registrerer 1% af tællingerne. Dette gøres ved at gange den fremkomne funktion med 100. Du har fået at A(t) = A(t) = 1450,54*e-0,2340*t Den angiver da aktiviteten til enhver tid fremover.


Svar #10
11. november 2012 af Arkimedesanton (Slettet)

Hvilken fremkomne funktion skal jeg gange med 100?

Er det ikke bare gennemsnittet af alle mine korrigerede tællinger som jeg skal gange med 100? Så får jeg vel 100 procent af tællinger.
Eller er det ud fra regressionsligningen, at jeg skal finde korrekt aktivitet.


Brugbart svar (1)

Svar #11
11. november 2012 af peter lind

Det kommer lidt an på hvor spørgsmålet forekommer og præcist hvad der skrives om det. Mit gæt er at det er den estimerede funktion


Skriv et svar til: Fysik usikkerhed halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.