Matematik

Cirklens ligning udfra tre punkter

13. november 2012 af Elev3 (Slettet)

Nu har jeg efterhånden brugt en del tid på at få den her opgave lavet, men jeg kan simpelthen ikke få den løst. Så jeg har brug for hjælp, jeg forstår ikke, hvordan jeg skal gøre??

Her er opgaveformuleringen:
En cirkel skærer akserne i (5,0), (0,4) og (-3,0). Bestem cirklens ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Cirklens ligning har formen

(x - a)2 + (y - b)2 + r2 = 0 ,

hvor (a,b) er koordinaterne til cirklens centrum, og r er cirklens radius.

Man kan indsætte hvert af de tre givne punkters koordinatsæt i cirklens ligning og således opnå 3 ligninger til bestemmelse af de tre størrelser a, b og r. Eftersom hvert punkt har et 0 for en af koordinaterne, forenkler det ligningerne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man kan også gå mere geometrisk til værks. Da de tre punkter (5,0), (0,4) og (-3,0) ligger på den søgte cirkel, er denne cirkel den omskrevne cirkel for trekanten med de tre vinkelspidser A(5,0), B(0,4) og C(-3,0) .

Cirklens centrum kan derfor findes som skæringspunktet mellem de to midtnormaler for AC og BC. Da A og C begge ligger på x-aksen, er midtnormalen for liniestykket AC da linien med ligningen x = 1 . Midtnormalen for liniestykket BC skal gå gennem punktet (-3/2 , 2) og den skal have vektoren CB = (3 , 4) som normalvektor. Midtnormalen for liniestykket BC har derfor en ligning af formen

3x + 4y + c = 0 ,

hvor c bestemmes af punktet (-3/2 , 2) , så at

-(3/2)·3 + 4·2 + c = 0 , dvs c = 9/2 - 8 = -7/2 .

Koordinaterne for centrum findes derfor som skæringspunktet mellem linierne med de to ligninger

x = 1 og

3x + 4y -7/2 = 0 , dvs cirklens centrum P er

(a,b) = (1 ; 1/8) .

Endelig findes radius r som afstanden fra centrum P til et af punkterne A, B eller C .


Svar #3
13. november 2012 af Elev3 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man kan bestemme både cirklens centrum og cirklens radius ud fra de tre ligninger, der fremkommer ved at benytte metoden i #1. Man har 3 ligninger til at bestemme de 3 ubekendte.

Man kan også benytte metoden i #2 til at bestemme de tre ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2012 af mathon

 

       (x-b)^2+(y-b)^2=r^2
 

       solve((5-b)^2+(0-b)^2=r^2 and (0-b)^2+(4-b)^2=r^2 and(-3-b)^2+(0-b)^2=r^2,{a,b,r})

 

som er en CASberegning af #6

 

 

 


Skriv et svar til: Cirklens ligning udfra tre punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.