Matematik

koordinat

13. november 2012 af Yusuf123 (Slettet)

Det her bliver den sidste jeg spørger om

I et koordinatsystem er en parabel P og en linie l bestemt ved y=x^2-8x+11 og  y=1/2 x.
P har en tangent, der er parallel med l. Bestem en ligning for denne tangent
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2012 af PeterValberg

den rette linje, du eftersøger, er en tangent til parablen, hvis den har ét eneste punkt tilfælles med parablen

da den er parallel med linjen y = 0,5x må den nødvendigvis have forskriften:

y = 0,5x + k  (hvor k er en konstant)

Vi bestemmer skæringspunkter mellem denne rette linje og parablen:

x2 - 8x + 11 = 0,5x + k
x2 - 8,5x + 11- k = 0
x2 - 8,5x + (11- k) = 0

Denne andengradsligning vil give dig x-koordinaterne til skæringspunkterne mellem den rette linje og parablen, - idet vi kun ønsker ét skæringspunkt, skal diskriminanten d = 0

d = 0
(-8,5)2 - 4·1·(11 - k) = 0
72,25 - 44 + 4k = 0
k = -7,0625

Tangenten har således ligningen:

y = 0,5x - 7,0625

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: koordinat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.