Matematik

Bestem koordinatsættet til parablens toppunkt

14. november 2012 af KBP1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, kan nogen hjælpe med at se, om følgende opgave er rigtig?

 

Grafen for funktionen

f(x) = 32-12x+9

er en parabel

Bestem koordinatsættet til parablens toppunkt.

 

Jeg får d til at være = 36

Og derefter får jeg to x-løsninger: x= 3 og x = 1


Har jeg så fundet parablens toppunkter? For de skærer jo i 0 begge steder, selvom der ikke bliver bedt om at finde toppunkt(er). Men forstår faktisk slet ikke hvad det vil sige, at man skal bestemme koordinatsættet?

Håber nogen kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2012 af hbhans (Slettet)

Jeg formoder at parablen er:  f(x) = x2 - 12x + 9, altså at dit første led 32  er forkert.

d = b2 - 4ac = 144 - 4*1*9 = 144 - 36 = 108 og ikke 36 som du siger.

Du behøver ikke at finde parablen skæringspunkter med x-aksen. Parablens toppunkt er nemlig det punkt hvor parablen har vandret tangent. Du skal altså finde nulpunktet for parablens differentialkvotient, som bliver et udtryk hvor x er i 1. potens, og som derfor kun har én løsning.


Svar #2
14. november 2012 af KBP1 (Slettet)

d = 122-4*3*9 = 36


Svar #3
14. november 2012 af KBP1 (Slettet)

Forstår ikke hvor du har første led fra? x2?

Det giver 36, men hvad skal man overhovedet i opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. november 2012 af hbhans (Slettet)

Jeg gik ud fra at de 32 som første led i parabelligningen måtte være en fejl, for hvis det er rigtigt står der faktisk

f(x) = 9 -12x + 9 = -12x som er en ret linie og altså ikke en parabel. Der skal være et led af formen ax2 og jeg gættede på at a = 1. Derfor!


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2012 af SuneChr

Toppunktet for parablen, med forskriften

f(x) = ax2 + bx + c

er  ( - b/(2a) ; - d/(4a) )

hvor d = b2 - 4ac


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Måske polynomiet er

f(x) = 3·x2 -12x +9

I så fald er det korrekt, at d = 36 .

Toppunktets x-koordinat er xT = -b/(2a) = 2, og dets y-koordinat er yT = f(xT) = f(2) .


Skriv et svar til: Bestem koordinatsættet til parablens toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.