Matematik

Kubiktal n

15. november 2012 af Flemming1212 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvad er det mindste positive heltal n, som opfylder at

 

180 * n er et kubiktal? Hvordan finder jeg tallet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

Tallet n skal opfylde, at

22·5·32·n = m3

hvor m er et helt tal. n skal indeholde de manglende primfaktorer, så venstresiden bliver en 3.-potens af et helt tal.


Svar #2
15. november 2012 af Flemming1212 (Slettet)

Så hvordan finder jeg svaret direkte?


Svar #3
15. november 2012 af Flemming1212 (Slettet)

Ligemeget jeg har fundet ud af det ;) Tak for hjælpen du


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Se på, hvad der mangler af faktorer på venstre side for at gøre venstre side til et kubiktal i hele tal. Disse faktorer er det mindste tal n, der opfylder den søgte betingelse.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2012 af PeterValberg

n = 150  ikke sandt ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Yes, sir.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. november 2012 af PeterValberg

#6 Må indrømme at jeg brugte Excel indtil det lykkedes, men tror jeg lige har "fanget" idéen i det:

180 = 22·32·5

150 = 2·3·52

180·150 = 22·32·5·2·3·52 = (2·3·5)3

Derfor :-)

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, netop. Jeg forestillede mig, at det fremgik af forklaringen i #4.

Primfaktoropløsningen for 180 er netop som du angiver

180 = 22·32·5

180 er en faktor i 180·n , der skal være et kubiktal, så alle primfaktorer i det færdige kubiktal må indgå på formen p3k , hvor k er et naturligt tal. Det er klart, at kubiktallet må indeholde primfaktorerne 2, 3 og 5, så det mindste kubiktal vi overhovedet kan tænke på er netop (2·3·5)3 , hvorfor vi må have

n = (2·3·5)3 / (22·32·5) = 23-2 · 33-2 · 53-1 = 2 · 3 · 52 = 150


Skriv et svar til: Kubiktal n

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.