Kemi

ligevægtkonstanten for en sammensat kemisk proces

18. november 2012 af smukkedukkee (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 7
Ved besvarelse af følgende spørgsmål udnyttes, at ligevægtskonstanten for en sammensat
kemisk proces er produktet af ligevægtskonstanterne for de indgående delprocesser.
Følgende ligevægtskonstant er kendt fra litteraturen
Cr(OH)3 + 3H+ ? Cr3+ + 3H2O                                                         (1) K1 = 3•1013
a) Bestem ud fra denne ligning og vands autoprotolysekonstant
H2O ? H+ + OH-                                                                                  (2) Kv = 1•10-14
Cr(OH)3’s opløselighedsprodukt efter ligningen
Cr(OH)3 ? Cr3+ + 3OH- (3)
b) Beregn Cr(OH)3’s opløselighed ved pH 7.
c) Ligevægtskonstanten for følgende anden ligevægt er også kendt
Cr(OH)3 + H2O ? [Cr(OH)4]- + H+ (6) K6 = 3•10-15
Opstil ligevægtsligningen for dannelse af komplekset [Cr(OH)4]- ud fra Cr3+ og OH-. Bestem
ligevægtskonstanten ved hjælp af ligningerne ovenfor (eller fra det fundne opløselighedsprodukt for
Cr(OH)3) og vands autoprotolysekonstant.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2012 af mathon

 

                  Cr(OH)3 (aq) + 3H+ (aq) ---> Cr3+ (aq)   +   3 H2O (l)


Svar #2
18. november 2012 af smukkedukkee (Slettet)

jamen hvordan ska jeg bestemme Cr(OH)3s opløseligedsprodukt


Skriv et svar til: ligevægtkonstanten for en sammensat kemisk proces

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.