Matematik
Procentregning
21. september 2005 af
SONJAN (Slettet)
Hej, jeg skal finde ud af hvor mange procent der egentlig sammenlagt fratrækkes, hvis man først får en rabat på 15% og dernæst en rabat på 10%?
Det er jo ikke 25% men under, men hvordan udregner man det? På forhånd tak!
Det er jo ikke 25% men under, men hvordan udregner man det? På forhånd tak!
Svar #1
21. september 2005 af tkruger (Slettet)
15% rabat af noget der koster 100 kr giver en pris på 85. Får du så en rabat på 10% er du nede på 76,5. Det giver altså en sammenlagt rabat på 23,5%
Svar #2
21. september 2005 af fixer (Slettet)
Varen vi betragter koster indledningsvis k kroner. Der gives så en rabat på 15%. Varen koster nu k1 kroner bestemt af at
((k-k1)/k)*100 = 15
<=>
(k-k1)/k = 15/100
<=>
k-k1 = (15/100)k
<=>
k1 = (1-(15/100))k
<=>
k1 = (85/100)k
Med andre ord koster varen nu 85% af hvad den gjorde før.
Næste gang der give rabat foretages præcist de samme regninger. Nu er startprisen blot ikke k, men k1 - prisen efter første rabat. Det må så give for slutprisen k2
k2 = (1-(10/100))k1 = (90/100)k1 = (85/100)*(90/100)*k
Men det vil sige at det samlede prisfald i procent er
((startpris - slutpris)/startpris)*100
eller
(k-(85/100)*(90/100)*k)/k * 100 (**)
k'erne går ud mod hinanden.
Det gælder helt generelt at hvis en størrelse (f.eks. en varepris) sænkes med p procent, så er størrelsen efter sænkningen (1-p/100) den var før.
Eksempel.
Antag varen indledningsvis koster 100 kr. Så gives der 15% rabat. Prisen efter sænkningen er så (1-15/100)*100 kr = 85 kr. Er det rigtigt ? Ja, for 15 % af 100 kr er 15 kr, som altså er prisfaldet. Varen sænkes så med 10 %. Den nye pris er da (1-10/100)*85 kr = 76.50 kr. Er det rigtigt ? Ja, for 10% af 85 kr er 8.50 kr og 85 kr - 8.50 kr er 76.50 kr.
Varen er altså samlet faldet 100 kr - 76.50 kr = 23.50 kr. Hvor mange procent er det ? Overbevis dig om at det er i overensstemmelse med det generelle udtryk markeret med (**).
((k-k1)/k)*100 = 15
<=>
(k-k1)/k = 15/100
<=>
k-k1 = (15/100)k
<=>
k1 = (1-(15/100))k
<=>
k1 = (85/100)k
Med andre ord koster varen nu 85% af hvad den gjorde før.
Næste gang der give rabat foretages præcist de samme regninger. Nu er startprisen blot ikke k, men k1 - prisen efter første rabat. Det må så give for slutprisen k2
k2 = (1-(10/100))k1 = (90/100)k1 = (85/100)*(90/100)*k
Men det vil sige at det samlede prisfald i procent er
((startpris - slutpris)/startpris)*100
eller
(k-(85/100)*(90/100)*k)/k * 100 (**)
k'erne går ud mod hinanden.
Det gælder helt generelt at hvis en størrelse (f.eks. en varepris) sænkes med p procent, så er størrelsen efter sænkningen (1-p/100) den var før.
Eksempel.
Antag varen indledningsvis koster 100 kr. Så gives der 15% rabat. Prisen efter sænkningen er så (1-15/100)*100 kr = 85 kr. Er det rigtigt ? Ja, for 15 % af 100 kr er 15 kr, som altså er prisfaldet. Varen sænkes så med 10 %. Den nye pris er da (1-10/100)*85 kr = 76.50 kr. Er det rigtigt ? Ja, for 10% af 85 kr er 8.50 kr og 85 kr - 8.50 kr er 76.50 kr.
Varen er altså samlet faldet 100 kr - 76.50 kr = 23.50 kr. Hvor mange procent er det ? Overbevis dig om at det er i overensstemmelse med det generelle udtryk markeret med (**).
Skriv et svar til: Procentregning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
