Matematik

Planer, vektorer og linjer

23. november 2012 af TKOP (Slettet)

Hej folkens

Jeg har fået stillet følgende opgave hvor netop de to sidste delopgavergover giver mig problemer:

Planen α har ligningen x+2y-z=2

1) Angiv koordinater til 3 punkter i planen, hvoraf det ene skal have y-koordinaten 2 og et andet skal have z-koordinaten 0.

P1=(0,2,2)               P2=(0,0,-2)                P3=(0,1,0)

2) Angiv en normalvektor til planen.

n=(1,2,-1)

3) Bestem α's skæringspunkter med hver af de tre koordinatakser.

P(x-akse)=(2,0,0)             P(y-akse)=(0,1,0)               P(z-akse)=(0,0,-2)

4) Ligger punktet A (1,1,1) i planen?

Ja

5) Er vektoren a=(-2,-4,0) parallel med eller vinkelret op α? - eller ingen af delene?

Det er så her jeg dør. Mener der er noget med skalarproduktet men kan simpelhen ikke huske det.

6) Er linjen l parallel med α, vinkelret på α eller ingen af delene, når l har parameterfremstilingen:

(x,y,z)=(1,2,-4)+t(2,1,0)

Jeg kan godt se at l har retningsvektoren r=(2,1,0) men så kommer jeg i samme situation som før.

Håber der er nogen som kan hjælpe mig :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

5) Hvis vektoren a er parallel med planen, står vektoren a vinkelret på planens normalvektor n . Hvis vektoren a er vinkelret på planen, er vektoren a parallel med planens normalvektor n .

6) undersøg, om liniens retningsvektor er parallel med eller vinkelret på planens normalvektor.

To egentlige vektorer a og b er vinkelret på hinanden, hvis og kun hvis ab = 0 .

To egentlige vektorer a og b er parallelle, hvis og kun hvis |ab| = |a||b| .


Svar #2
23. november 2012 af TKOP (Slettet)

Mange tak for hjælpen især på denne sene tid af aftenen :D


Skriv et svar til: Planer, vektorer og linjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.