Matematik

Beregn samtlige partielle afledede op til og med 2. orden af f (t;u)

23. november 2012 af Raaydk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

Har fået stillet en opgave hvor jeg skal beregne samtlige partielle afledede op til og med 2 orden.

f(t, u) = 4t* e8*sin(u).

Har lidt svært ved at forstå om jeg skal bruge produktreglen her, og hvordan den skal differentieres da det både skal gøres for t og for u, så noget bliver en konstant.

 

Håber en kan hjælpe mig igang.


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. november 2012 af peter lind

Når du skalfinde de partielle afledede skal du betragte de andre variable som konstante. Når du skal differentiere din funktion med hensyn til t er det altså et 3. grads polynomium mere præcist en funktion af formen a*t3. For de afledede af første orden får du ikke brug for nogen produktregel. Derimod skal du bruge reglen om sammensat funktion når du skal differentiere med hensyn til u. Produktreglen får du brug for når u skal finde ∂2f(t,u)/∂u2


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. november 2012 af evaen (Slettet)

Først skal du jo differentiere f(t,u) med hensyn til t, hvor u opfattes som konstant, så her er ikke noget med produktreglen.

Når du differentierer f(t,u) med hensyn til u, opfattes t som konstant, men så skal du bruge differentiering af en sammensat funktion.

 

Begge svar skal du så igen differentiere med hensyn til t og u på skift - den du ikke differentierer med hensyn til skal bare opfattes som en konstant. Håber det kan hjælpe lidt :-)


Svar #3
23. november 2012 af Raaydk (Slettet)

Oki.

Den første får jeg

df/dt = 15t2 * e8*sin(u)

og

df/du = 40*t3*cos(u)*e8*sin(u)

Det er vel for første orden, så skal 2 ordens vel findes.

 

df2/dt2 = produktregelen bruges her ikke?

og den anden er jeg lidt i tvivl om. Du har jo 3 led ganget med hinanden? hvad gør man så :S

df2/du= ?????

 


Svar #4
23. november 2012 af Raaydk (Slettet)

Eller i den første skal jeg vel ikke bruge produkt regel? da det vel os er en kontant når man differentiere til t?


Svar #5
23. november 2012 af Raaydk (Slettet)

Den første går jeg vel bare ud fra at u er en konstant der og bare lader det stå der, og differentiere t siden.

 

I den anden bruger jeg først produkt regel på cos(u)*e8*sin(u) og derefter kædereglen.??


Svar #6
23. november 2012 af Raaydk (Slettet)

Super, fik lavet opgaven, takker for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2012 af peter lind

Husk du også skal beregne ∂2f/(∂t∂u)


Skriv et svar til: Beregn samtlige partielle afledede op til og med 2. orden af f (t;u)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.