Kemi

Reaktionskinetik

26. november 2012 af CM123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Reaktionen:


2H2(g) + 2NO(g) -> 2H2O(g) + N2(g)


har hastighedsudtrykket


v = k • [H2] • [NO]2

a) Angiv reaktionsordenen med hensyn til H2.

b) Angiv reaktionsordenen med hensyn til NO.

c) Angiv den totale reaktionsorden.

d) Hvilken enhed har hastighedskonstanten, k?

Ved et eksperiment har man blandet H2(g) og NO(g) i en beholder og derpå opvarmet beholderen til en temperatur, hvor reaktionen kan forløbe med en målbar hastighed. Temperaturen fastholdes under reaktionsforløbet.

e) Vil trykket i beholderen stige eller falde under reaktionen? Begrund svaret.
På grundlag af trykmålinger har man beregnet den aktuelle koncentration af H2 til forskellige tider efter reaktionens start. Resultaterne fremgår af skemaet, hvor endvidere begyndelseskoncentrationen af NO er angivet.

t / s ------- 0
[H2] / M ---- 0,0200---0,0180---0,0158---0,0136---0,0114
[NO]/ M ----- 0,0400

f) Udfyld felterne i skemaet, hvad angår de fire manglende koncentrationer af NO.
Reaktionshastigheden ved reaktionens start er målt til 8,22 • 10-6 M / s

g) Beregn hastighedskonstanten.

h) Beregn reaktionshastigheden, når [H2] er faldet til 0,0100 M.


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. november 2012 af mathon

 f)
                                       1
                    [NO]t = -----------------
                               [NO]o-1 + k•t
                               

 


Svar #2
26. november 2012 af CM123 (Slettet)

tak :) 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. november 2012 af mathon

og
         vo = k•[NO]o2

         (8,22 • 10-6 M/s) = k•(0,0400 M)2

         k = (8,22 • 10-6 M/s) / (0,0400 M)2 = 5,1375·10-3 M-1·s-1


Svar #4
27. november 2012 af CM123 (Slettet)

sikker? sådan har jeg ikke regnet den.. 


Brugbart svar (2)

Svar #5
27. november 2012 af mathon

rettelse
                          vo = k • [H2]o • [NO]o2

                          8,22 • 10-6 M/s = k • (0,0200 M) • (0,0400 M)2 = k • (3,2·10-5 M3)

                          k = (8,22 • 10-6 M/s) / (3,2·10-5 M3) = 0,256875 M-2·s-1

                          v/k = 3,2·10-5 M3

 

                         [H2] / M         [NO] / M  = ( (3,2·10-5 M3) / [H2] )1/2 / M

                         0,0180           0,0422

                         0,0158           0,0450    

                         0,0136           0,0485

                         0,0114           0,0530

 

                      


Svar #6
27. november 2012 af CM123 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :) 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2015 af Anne12 (Slettet)

hvordan beregner man f) ??


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. januar 2019 af emil858f (Slettet)

nogen der har regnet alle opgaverne 


Skriv et svar til: Reaktionskinetik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.