Matematik

Kuglens ligning

01. december 2012 af JensKN (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har en ligning der lyder sådan her:

x2-4x+y2-4y+z2-2z=0

Jeg skal bestemme kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum C.

Hvordan gør jeg det?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2012 af Kulka1 (Slettet)

Skriv den om til kuglens ligning, så du direkte kan aflæse kuglens radius og dens centrum. 

Kuglens ligning: (x-a)2+(y-b)2+(z-c)2=r2, hvor (a,b,c) er kuglens centrum og r er radius. 


Svar #2
01. december 2012 af JensKN (Slettet)

(x-4)2+(y-4)2+(z-2)2=r2

Er det rigtigt omskrevet og er kuglens centrum så (4,4,2)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke korrekt omskrevet. Du overser, at (x-a)2 = x2 -2xa + a2 . Du har heller ikke bestemt kuglens radius.

x2-4x+y2-4y+z2-2z = 0 , gruppér

x2 - 2·2x + y2 -2·2y + z2 -2·1z = 0

og kompletter så leddene med x, y og z til kvadrater.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2012 af gym99 (Slettet)

Det forstår jeg ikke. Kan du uddybe noget mere? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Når man kvadratkompletterer får man jo

x2 - 2·2x + y2 -2·2y + z2 -2·1z = 0 og dermed

x2 - 2·2x + 2+ y2 -2·2y + 22 + z2 -2·1z +12 = 22 + 22 + 12 , hvorfor

(x-2)2 + (y-2)2 + (z-1)2 = 32

Man skal dividere koefficienterne i de blandede led med 2 for at aflæse centrums koordinater.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Generelt, hvis kuglens ligning er

x2 + d·x + y2 + e·x + z2 + f·x + g = 0 ,

får man ved at kvadratkomplettere

(x + (d/2))2 + (y + (e/2))2 + (z + (f/2))2 = (d/2)2 + (e/2)2 + (f/2)2 - g

hvoraf man aflæser kuglens centrum ( -d/2 , -e/2 , -f/2) og radius givet ved r2 = (d/2)2 + (e/2)2 + (f/2)2 - g


Svar #7
01. december 2012 af JensKN (Slettet)

Er der ikke en lettere måde end at kvadratkomplettere?


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. december 2012 af YesMe (Slettet)

Hvis du havde lært hvordan man kvadratkomplettere cirklensligning, så burde du være i stand til at kvadratkomplettere kuglensligning.

Brugbart svar (0)

Svar #9
02. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej, man kommer ikke uden om at kvadratkomplettere, men hvis du benytter udtrykkene i #6, er det jo blot et spørgsmål om at indsætte og regne ud.


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. december 2012 af mathon

eller noteret

                  x2 + y2 + z2 + 2dx + 2ey + 2fz + g = 0

med
          centrum  C = (-d,-e,-f)
     og
          radius r = √( d2 + e2 + f2 - g )

 

hvoraf specifikt

                  x2 + y2 + z2 + 2(-2)x + 2(-2)y + 2(-1)z + 0 = 0

med
          centrum  C = (2,2,1)
     og
          radius r = √( 22 + 22 + 12 - 0 ) = 3


                        
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. december 2012 af mathon

dvs

                                    (x-2)2 + (y-2)2 + (z-1)2 = 32


Skriv et svar til: Kuglens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.