Matematik

Bestem forskrift ud fra to punkter og tangentligning

04. december 2012 af laura122 (Slettet)

Hej alle,

Jeg sidder lidt og prøver at vende og dreje denne opgave uden at komme nogle vegne, så ville høre om nogle kunne hjælpe?

 

Et andengradspolynomie f, går igennem punkterne: A(0,1) og B(2,5)

Grafen for f, har en tangent t, i punktet A, med ligningen: y = - 2x + 1

Bestem en forskrift for f.


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Det vides, at f(0) = 1, f(2) = 5, og f '(0) = -2. Indsæt dette i forskriften f(x) = ax2 + bx + c, hvorved man får 3 ligninger til bestemmelse af a, b og c. Det er specielt simpelt, da to af oplysningerne vedrører x = 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2012 af hbhans (Slettet)

Lad andengradspolynomiet være   f(x) = ax2  + bx + c

Det gælder om at finde a, b og c.

Punkterne A og B ligger på f(x), dvs.  f(1) = a*0 + b*0 + c, hvoraf c = 1.

                                                                  f(5) = a*4 + b*2 + 1

Tangentligningen er f'(x) = 2ax + b. I punkt A bliver det: f'(1) = 2a*0 + b, hvoraf b = 1.

Indsættes i  f(5) kan  a beregnes.


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er noget vrøvl at skrive, at tangentligningen er f '(x) = 2ax + b. Det er polynomiets differentialkvotient, der er lig med det. I punktet A er x = 0, og her skal differentialkvotienten være lig med -2, fordi linien med ligningen y = -2x + 1 skal være tangent til parabelen i dette punkt.

Derfor skal der gælde f '(0) = -2 , dvs b = -2 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. december 2012 af hbhans (Slettet)

UNDSKYLD!

Jeg mente:

 

Lad andengradspolynomiet være   f(x) = ax2  + bx + c

Det gælder om at finde a, b og c.

Punkterne A og B ligger på f(x), dvs.  f(0) = a*0 + b*0 + c = 1, hvoraf c = 1.

                                                                  f(2) = a*4 + b*2 + 1 = 5

Differentialkvotienten er f'(x) = 2ax + b. I punkt A bliver det: f'(0) = 2a*0 + b = -2 (hældningskvotienten af tangenten, hvoraf b = -2.

Indsættes i  f(2) kan  a beregnes.

 

men kludrede i det!


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

(#4 blev redigeret igen efter det jeg oprindelig skrev her).


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. december 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Normalt:

Finder man a og c ved, at der er to ligninger med to ubekendte a og c, der skal løses?

Altså

f(x) = ax2 + bx + c

f(0) = 1

f(2) = 5

 hvor b = -2

 ? ?

-------------

self. her kan man se, at c = 1, da f(0) = 1, men ellers er det den fremgangsmåde?
Altså først finde b dernæst a og c som 2 ligninger m. 2 ubekendte? y/n?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. december 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

?


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6, #7

Som nævnt ovenfor giver ligningen f '(0) = -2 umiddelbart b = -2 , og tilbage er så at indsætte c = 1, b = -2 i den sidste oplysning

f(2) = a·22 -2·2 + 1 = 5

hvoraf man beregner a.


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. december 2012 af LLLLLLLLLLLLLLLL

klogt


Skriv et svar til: Bestem forskrift ud fra to punkter og tangentligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.