Fysik

Beregning af absorberede dosis

08. december 2012 af neble1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg er i gang med nogle beregninger til mig SRP forsøg, hvor jeg skriver i Biotaknologi(A) og fysik(B) om hvordan radioaktiv stråling påvirker kroppens celler/DNA.

Jeg skal beregne den absorberede dosis af strålingen fra mit 1. forsøg, som omhandlede gammastråling. 

Formlen er: D = Erad / M 

Hvor: 
D er den absorberede dosis målt i Gy
Erad er den totale afsatte energi i J fra kilden
M er massen af det bestrålede stof. 

Jeg har brugt vand som vævsmodel.
Jeg har målt antal henfald fra min gammakilde over en tidsperiode på 1 minut, og derefter øget vandniveauet(i et cylinderglas) med et par cm og gentaget. 

Jeg har f.eks. fået 129 units/henfald (baggrundsstråling er trukket fra) på 1 minut ved 5 cm vand. 

Mit spørgsål er hvordan jeg omregner antal henfald til J, så jeg kan bruge det i min formel. 
Så hvor mange Joule er 129 units/henfald fra en gammakilde?

VH Frederik


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. december 2012 af peter lind

Der må du se på energien af de gammakvanter der sendes ud. Dette er afhængig af din gammakilde


Svar #2
09. december 2012 af neble1 (Slettet)

Min kilde var Cs-137. Den har en helfalds energi på 1,176 MeV. 

Så: Ved et af mine forsøg havde jeg en vandstand på 15 cm i cylinderen, og jeg målte 51 henfald på 1 minut. 

51 henfald * 1,176 MeV = 59,976 MeV

For at omregne til Jouls hedder konstanten 1 eV = 1,602*10^-19. 

Så laver jeg først eV om til MeV (M = mega, derfor ganger jeg med 10^6) 

= 51*10^6 = 51000000 eV.

For at regne dem om til Joul gør jeg: 

51000000 * 1,602*10^19 = 8,1702*10^-12

Kan dette være rigtigt? 

For hvis jeg sætter det ind i formelen fra #1 hedder den:

D = 8,1702*10^-12 J / 0,267 kg ( som er massen af det bestrålede vand) 
= 3,06*10^-11 

Vil det så sige, at 15 cm vand ahr absorberet 3,06*10^-11 Gy af gammastrålingen fra min Cs-137 kilde? 
VH 


Skriv et svar til: Beregning af absorberede dosis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.