Matematik

Komplekse tal bevis

11. december 2012 af Mussee (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der en som kan hjælpe mig med at bevise z^2 = a ? altså den simple ligning.. det betyder rigtig meget for mig! Da jeg sidder og ikke kan finde "mellemregningerne" :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at formulere hvad det er, du ønsker at vise. Ønsker du at bestemme rødderne i ligningen z2 = a ?


Svar #2
11. december 2012 af Mussee (Slettet)

Her er beviset.. vil bare gerne have en forklaring og eventuelle mellemregninger :)

Vedhæftet fil:foto.JPG

Svar #3
11. december 2012 af Mussee (Slettet)

Er du der ?? :(


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal løse ligningen z2 = a , hvor a = a1 + ia2 er et kompleks tal med realdel a1 og imaginærdel a2. Skriver vi z = x+iy , skal vi derfor løse ligningen

z2 = (x+iy)2 = x2 -y2 + i·2xy = a1 + ia2 , dvs. ligningssystemet

x2 - y2 = a1
2xy = a2

Lad os antage, at a2 ≠ 0 , hvorfor der vil gælde, at x ≠ 0 . Vi har derfor

y = a2 / (2x) ,

hvilket fører til ligningen

x2 - a22 / (4x2) = a1 , eller

x4 - a1·x2 - a22/4 = 0

der er en 2.-gradsligning i x2 med diskriminant d = a12 + a22 = r2 ≥ 0 , så vi finder rødderne

x2 = (a1 ± r)/2 ,

og da a1 - r ≤ 0 og a1 + r ≥ 0 , har vi da rødderne

x = ±√((r + a1)/2) ,

og dermed

y = a2 / (2x) = ±a2/(√(2·(r + a1))) = ±a2·√((r - a1)/2) / √(r2 - a12)

                                                        = ±a2·√((r - a1)/2) / √(a22)

                                                        = ±a2/|a2| · √((r - a1)/2)

                                                        = ±sign(a2) · √((r - a1)/2)

 


Skriv et svar til: Komplekse tal bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.