Matematik

Løsning af lidt kompliceret ligning

16. december 2012 af kjqv (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der en der kan hjælp mig ved at vise trin for trin hvordan nedenstående løses, jeg kender svaret men ved ikke lige hvordan man kommer frem til det ren matematisk. mange taak på forhånd-. 

 

0,098842 = x – 0,08 * 0,34 * ((1+x)/(1+0,08)) * (1000/1900)

x = 0,113603319
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2012 af PeterValberg

mener du:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
16. december 2012 af kjqv (Slettet)

Jaa præcis 


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. december 2012 af LubDub (Slettet)

0.098842 = x – 0.08 • 0.34 • ((1 + x) / (1 + 0.08)) • (1000/1900)       lad 1 + 0.08 = 1.08

0.098842 = x – 0.08 • 0.34 • ((1 + x) / (1.08)) • (1000/1900)             1 / 1.08 ≈ 0.925926

0.098842 = x – 0.08 • 0.34 • 0.925926 • (1 + x) • (1000/1900)         1000/1900 ≈ 0.526316 og "skift" ledene

0.098842 = x – 0.08 • 0.34 • 0.925926 • 0.526316 • (1 + x)               Gang ud

0.098842 = x - 0.0132554 • (1 + x)                                                     Gang yderligere ud

0.098842 = x - 0.0132554  - 0.0132554 • x                                         x - 0.0132554 • x = 0.986745 • x

0.098842 = 0.986745 • x - 0.0132554                                                 Læg 0.0132554 til på begge sider

0.112097 = 0.986745 • x                                                                     Divider med 0.986745 på begge sider

x = 0.112097 / 0.986745

x = 0.1136028052

-------------------------------------

eller "solve" på din lommeregner :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2012 af PeterValberg

#3 Nydeligt :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. december 2012 af SuneChr

Vil du hellere have x som uforkortelig brøk

så værs'go' .

Hvorfor så det? Fordi jeg ikke ka' la' vær' !

Er desuden blevet forfalden til LaTeX .


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. december 2012 af PeterValberg

#5

Det glæder mig, - det gør at det er MEGET nemmere at se, hvad der menes....

bare alle ville bruge det, - opfordring til jer alle: http://www.codecogs.com/latex/eqneditor.php

og jeg elsker bare primtalsfaktorisering :-)

U5gqN.png

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. december 2012 af SuneChr

Resultatet  x = 0,11360 ............. i # 3 er flot, trods det, at der er anvendt beregninger, (som nødvendigvis ikke kan være helt præcise), i nye beregninger. I den sidste division ligger også en beregningsusikkerhed indbygget.

Foretages divisionen i # 5 i Excel fås med 15 decimaler

x = 0,113603212169103

Først på sjette decimalen kommer uoverensstemmelsen med resultatet i # 3.

Derfor vil det være korrekt, at løsningen er

x = 0,11360 


Svar #8
16. december 2012 af kjqv (Slettet)

Det er en meget god gennemgang, men jeg kan ikke hvor de 0.986745 fremkommer ? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. december 2012 af LubDub (Slettet)

x - 0.0132554 • x = 0.986745 • x

Et æble minus 0.0132554 æble = 0.986745 æble


Skriv et svar til: Løsning af lidt kompliceret ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.