Matematik

afledede funktion af brøk

16. december 2012 af Rilau (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle.

Er der en der kan give en formel eller et fif til hvordan man finder den afledede funktion af en brøk?

Hvis der hjælper så har jeg fået funktionen: f(x)=(x-3/2x-1)+5

Jeg må ikke bruge lommeregner, kun til af kontrolere facit.

Tak på forhånd.

Hilsen Camilla


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. december 2012 af LubDub (Slettet)

(f/g) '(x) = (f '(x) • g(x) - f(x) • g '(x)) / (g(x))2


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. december 2012 af PeterValberg

Få udtrykket på fælles brøkstreg

Brug regnereglen for diff. af brøker

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
16. december 2012 af Rilau (Slettet)

tusinde tak for hjælpen!

hvis i har lyst så har jeg en opgave mere jeg ikk helt forstå så den må i også gerne hjælpe mig med, den handler ikke om det samme som før.

Om den lineære funktion f (x) = ax + b oplyses, at f (0) = 2 og f '(x)=−f(x)−3x−1.
Bestem a og b.

hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. december 2012 af LubDub (Slettet)

 f(x) = ax + b                                       vi ved at f(0) = 2, så b findes

 f(0) = 2 ⇔ a • 0 + b = 2 ⇔ b = 2   

 f '(x) =  - f(x)  - 3x - 1

 f '(x) = - ax - b - 3x - 1                        b = 2 indsættes, og vi ved at f '(x) = a

 f '(x) = a ⇔ a = - ax - 2 - 3x - 1           læg ax til på begge sider og saml højresiden

 a + ax = - 3x  - 3                                sæt a udenfor en parantes og sæt -3 udenfor en parantes

 a(x + 1) = - 3(x + 1)                           isoler a


Svar #5
16. december 2012 af Rilau (Slettet)

#4 du er en guttermand! tusinde tak for hjælpen! :D


Svar #6
16. december 2012 af Rilau (Slettet)

hvis du (#4) eller andre har lyst til at hjælpe mig med en sidste opgave så må i meget gerne

her kommer den:

For en bakteriekultur gælder, at antallet af bakterier N(t), med tilnærmelse kan beskrives ved
N(t)=100+2t+0,4t^2 , 0≤t≤24,
hvor t angiver antal timer.
Hvad angiver N(0)?
Hvor mange bakterier er der efter 5 timer?
Bestem dN/dt . Hvad angiver dN/dt?
Hvor hurtigt ændrer bakteriemængden sig til tidspunktet t = 10?

skal 'bare' have hjælp til de 2 sidste spørgsmål. :-)

tak på forhånd! 


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. december 2012 af LubDub (Slettet)

 N(t) = 100 + 2t + 0.4t2 , 0 ≤ t ≤ 24

    N '(t) = dN/dt = væksthastigheden                 

    for t = 5: N '(5) = ..       


Svar #8
16. december 2012 af Rilau (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt, kan du uddybe det lidt? :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
16. december 2012 af LubDub (Slettet)

      For at finde væksthastigheden skal du differentiere funktionen


Svar #10
16. december 2012 af Rilau (Slettet)

er det:

N'(t)=100+2+(2*0,4)?


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. december 2012 af LubDub (Slettet)

  nej - brug reglerne

   f(x) = k • xn,  f '(x) = k • n • xn-1

   g(x) = k,  g '(x) = 0         hvor k∈R


Svar #12
16. december 2012 af Rilau (Slettet)

så f(x)=2t+0,4t^2 og g(x)=100?


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. december 2012 af LubDub (Slettet)

nej

 N(t) = 100 + 2t1 + 0.4t2

 N '(t) = (100)' + (2t1)' + (0.4t2)'

 N '(t) = 0 + 2 • 1 • t1-1 + 0.4 • 2 • t2-1

 N '(t) = .. 


Svar #14
16. december 2012 af Rilau (Slettet)

Nååår så

N'(t)=2t+0,8t

så for at finde frem til væksthastigheden til t=10 så skal man bare indsætte 10 på t'ernes plads ikke?

N'(10)=2*10+0,8*10?


Brugbart svar (1)

Svar #15
16. december 2012 af LubDub (Slettet)

 Dit svar i #14 er forkert...

    men ja væksthastigheden til tiden t = 10 er: N '(10) = ..


Svar #16
16. december 2012 af Rilau (Slettet)

hov t'et bagved 2 tallet skal væk ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #17
16. december 2012 af LubDub (Slettet)

 ja


Svar #18
16. december 2012 af Rilau (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen, ved godt der var lidt langt ind før jeg fik helt fat på hvordan det var man gjorde. :)


Skriv et svar til: afledede funktion af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.