Matematik

2 ligninger med 2 ubekendte, kritiske punkter. Hjæælp!

25. december 2012 af Navnee (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej!

Skal til mat eksame efter nytår og sidder med en opgave:

3x^2+2yx=0

x^2-2y=0

Disse 2 ligninger med 2 ubekendte kan jeg simpelthen ikke løse, heller ikke via ti-89, haf nemlig facit og får ikke de rigtige svar! Nogle som ka hjælpe med at finde de kritiske punkter for mig :(

 

Den øverste er diff mht x, den anden er diff mht y, er så tæt på svaret, mangler et lille skub :s


Svar #1
25. december 2012 af Navnee (Slettet)

Vil helst have en løsning som viser hvordan man bruger ti-89 til det, da det er tilladt til eksamen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt nulreglen i den første ligning

3x2 + 2yx = 0 ⇔

x·(3x + 2y) = 0 ⇔

x = 0 ∨ 3x + 2y = 0

der nu skal sammenholdes med den anden ligning

x2 -2y = 0 , dvs

[ x = 0 ∧ x2 -2y = 0 ] ∨ [ 3x + 2y = 0 ∧ x2 -2y = 0 ] ⇔

[ x = 0 ∧ y = 0 ] ∨ [ y = -(3/2)x ∧ y = (1/2)x2 ]

Løs nu den sidste del, der svarer til skæring mellem en ret linie og en parabel.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. december 2012 af anonym000

Først skal du finde de partielle afledte samt sæt dem alle er lig med 0, derved har du et kritisk punkt.

Har ikke en ti-89. 
Men det kan da ikke være så svært at finde det ?

- - -

...............


Svar #4
25. december 2012 af Navnee (Slettet)

#2 i den første del skriver du x= 0 og 3x+2y=0?

hvordan det? de sku meget gerne gi noget andet


Svar #5
25. december 2012 af Navnee (Slettet)

Har fundet det på en ti-89, men kan bare ikke få det rigtige resultat. 

3x^2+2yx=0

x^2-2y=0

Er partial afledte af x^3+x^2y+y^2


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den første ligning

3x2 + 2yx = 0

faktoriseres til

x·(3x + 2y) = 0

hvor man benytter nulreglen til at spalte den i to ligninger

x = 0 ∨ 3x + 2y = 0

Hver af disse skal så sammenholdes med den anden ligning

x2 -2y = 0

Men hvis din oprindelige funktion er

f(x,y) = x3 + x2y + y2

bliver den anden ligning jo

x2 + 2y = 0, så man får ligningssystemet

[ x = 0 ∧ y = 0 ] ∨ [ y = -(3/2)·x ∧ y = -(1/2)·x2 ]

Den sidste parentes fører til

(1/2)x2 - (3/2)x = 0 , dvs

x·(x-3) = 0 ,

så man får den samlede løsning

[ x = 0 ∧ y = 0 ] ∨ [ x = 0 ∧ y = 0 ] ∨ [ x = 3 ∧ y = -9/2 ]


Svar #7
25. december 2012 af Navnee (Slettet)

Skrev også x^2-2y= 0 :)

Men min facit er lidt omvendt :s

x=-3 og y= 9/2

Og ved facit er rigtig da min instructor har forklaret det på tavlen, eller det er hvertfald det jeg regner med er rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, du skrev x^2-2y= 0 , men jeg skrev i #6, at hvis din funktion er

f(x,y) = x3 + x2y + y2 ,

som du skrev i #5, er den ligning ikke korrekt, for

∂f/∂y = x2 + 2y

Hvis funktionen er

f(x,y) = x3 + x2y - y2

får man så i stedet

[ x = 0 ∧ y = 0 ] ∨ [ y = -(3/2)·x ∧ y = (1/2)·x2 ] , dvs

[ x = 0 ∧ y = 0 ] ∨ [ y = -(3/2)·x ∧ (1/2)·x2 +(3/2)x = 0 ] , eller

[ x = 0 ∧ y = 0 ] ∨ [ y = -(3/2)·x ∧ (x = 0 ∨ x = -3) ] , og dermed

[ x = 0 ∧ y = 0 ] ∨ [ x = -3 ∧ y = 9/2 ]

Start med at definere opgaven klart og entydigt.


Svar #9
25. december 2012 af Navnee (Slettet)

okai tak for hjælpen :-)

Skulle måske bare have skrevet afledede istedet for at de er diff mht x, og y. Anyways tak for din hjælp! :)


Skriv et svar til: 2 ligninger med 2 ubekendte, kritiske punkter. Hjæælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.