Matematik

Sider og vinkler i trekant

30. december 2012 af Flemming1212 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg tænker over hvordan jeg kan løse opgave 1. i følgende link: http://www.math.washington.edu/~lee/Courses/444-2010/challenge.pdf, kan nogle hjælpe mig?

 

Tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er givet en ligebenet trekant ABD, hvor |AD| = |BD|, og et punkt C på lininestykket AD, så at |AB| = |BC| = |CD|, og man skal bestemme vinkel D.

Man ser let, at trekant ABC er ligebenet og at den er ensvinklet med trekant BDA. Sætter man |AB| = x og |BD| = y, har man derfor

(y-x) / x = x / y , dvs

(y/x)2 -(y/x) -1 = 0

hvorfor

(y/x) = (1 + √5) / 2

Af en cosinusrelation i trekant BCD har vi nu

cos(D) = (x2 + y2 - x2)/(2xy) = y2/(2xy) = (1/2)·(y/2) = (1 + √5) / 4


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. december 2012 af mette48 (Slettet)

Der er tre ligebenede trekanter: ΔABC, ΔBCD og ΔABD

I ligebenede trekanter er vinklerne ved grundlinien lige store

<A = <ACB, <CBD = <D og <A = <ABD

vinkelsummen i en Δ er 180

<DCB = 180 - <D - <CBD = 180 - 2 <D  

to vinkler der til sammen danner en ret linie er 180

<ACB + <DCB = 180 ⇒ <DCB = 180 - <A

samler de tre sorte udtryk

<DCB = 180 - <A = 180 - 2 <D ⇒ <A = 2*<D

ser på summen af vinklerne i ΔABC omregnet til <D størrelsen

2*<D + 2*<D + <D = 180

<D=36


Svar #3
30. december 2012 af Flemming1212 (Slettet)

Tak for hjælpen, rigtigt godt forklaret især Mette :) godt nytår til jer.


Skriv et svar til: Sider og vinkler i trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.