Matematik

Ligninger som skal løses ved hjælp af nulreglen

30. december 2012 af Vaksersød (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har de her to ligninger som jeg gerne vil have hjælp til (x-2)(x-6) = 0 og x^2 - 12x = 0

Jeg tror at ligninerne skal løses ved hjælp af nulreglen

I den sidste ligning x^2 - 12x = 0  står der at jeg skal sætte x uden for parantesen og løse ligningen ved hjælp af nulreglen

Jeg ved bare ikke hvordan nulreglen er, eller hvordan jeg skal gøre.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er korrekt, at man kan benytte nulreglen. Nulreglen siger, at et produkt er lig med 0, hvis en eller flere af faktorerne i produktet er lig med 0.

Ligningen (x-2)(x-6) = 0 spaltes derfor op i de to ligninger

x-2 = 0 ∨ x-6 = 0

hvoraf man let kan aflæse den oprindelige lignings rødder.

Den anden ligning faktoriseres

x·(x - 12) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. december 2012 af mette48 (Slettet)

Hvorfor bliver du ikke i den tråd du allerede har igang?

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1285371


Svar #3
31. december 2012 af Vaksersød (Slettet)

Det var fordi jeg kom til at skrive en forkert ligning


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det kunne du jo sagtens have korrigeret i den oprindelige tråd ved at forklare det i et nyt indlæg der.


Svar #5
01. januar 2013 af Vaksersød (Slettet)

Du har ret. :)
Men pyt nu med det.
Det er jo hvad der kan ske.
Jeg er i hvert fald glad for de svar folk har givet. :)


Svar #6
01. januar 2013 af Vaksersød (Slettet)

Nu holder jeg mig i denne tråd, det håber jeg er i orden. :)

Jeg er hverken ude på at forvirre eller irritere folk.

Jeg har et spørgsmål jeg vil stille omkring denne her ligning

536x^2*851 = 917x

Er det ikke noget med at man skal dividere, altså når man ganger, så skal man dividere for at løse den?
Eller er jeg forkert på den? Nogen der kan give et lille hint, så jeg kan lave den?


På forhånd mange tak. :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

#6   Se først på venstre siden, har man

536·x2·851 = (536·851)·x2

Det betyder så, at

(536·851)·x2 = 917·x

eller (536·851)·x = 917

Nu kan du endelig løse det videre på egen hånd.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Med den løsningsmetode udelukker du den ene løsning.

Hvis det er

536·x2·851 = 917x ,

skal man løse den ved at faktorisere

x·(536·851·x - 917) = 0 ,

og så benytte nulreglen til at løse ligningen.


Skriv et svar til: Ligninger som skal løses ved hjælp af nulreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.