Kemi

mol af NaOH

07. januar 2013 af Elskerfarver (Slettet)

Hvor mange mol NaOH skal sættes til 1,0 L af en 2,0 M eddikesyreopløsning for at lave en
pufferopløsning ved hver af følgende pH-værdier?

pH = pKa

Stofmængden af CH3COOH: 2,0M * 1,0L = 2mol

Men hvordan finder jeg ud af hvor mange mol NaOH der skal tilsættes?


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. januar 2013 af mathon

    

                                CH3COOH(aq)   +   OH- (aq)   --->   CH3COO-(aq)   +   H2O (l)

 

      pufferligningen giver
                                                  pH = pks + log(nb/ns) = pks
                      dvs
                                                  log(nb/ns) = 0

                                                  nb/ns = 1

                                                 n(CH3COO-) = n(CH3COOH)
                     

         før tilsætning haves

                                                 n(CH3COOH) = (1 L) • (2,0 mol/L) = 2 mol
 

         reaktionsforhold
                           CH3COOH : OH- = 1 : 1

                     hvorfor den nødvendige tilsætningsstofmængde af NaOH er 1 mol

                     da der så er
                                                1 mol CH3COOH og 1 mol CH3COO- i pufferen
                     og pufferen er indstillet
                     til
                                                             pH = pks = 4,75

                   
                                                

                                                                       
                                 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. oktober 2013 af beautyL (Slettet)

Hvad så hvis vores pH=4,00 ? Hvor mange mol NaOH skal der så tilsættes ? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2013 af mathon

                     pH  =  4,75  +  log(n(CH3COO-) / n(CH3COOH))

                     n(CH3COO-) / n(CH3COOH) = 104,00-4,75 = 0,1778

dvs

                                 x
                        -------------- = 0,1778                 0 < x < 2
                        (2 mol) - x

                           x = 0,302 mol NaOH tilsat for at få pH = 4,0          da stofmængdeforholdet
                                                                                                           n(CH3COO-) : NaOH = 1 : 1
                                                                                                          

                   


Skriv et svar til: mol af NaOH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.