Matematik

løs ligningerne ?

08. januar 2013 af mrcool10 (Slettet) - Niveau: C-niveau
WebRep   currentVote     noRating noWeight                      

Nogle der kan løse disse ligninger og forklare hvordan man gør?

 

1) 5(3x - 2) + 2(5x - 3) = 7(4x - 1) - 3(5x - 1)

2) 4(2x - 5) + 8(3x - 5) = 5(4x - 3) - 3(2x - 3)

3) (5x - 4)*3-(4 - 3x)*5 = 7x+(3x - 4)*7


Brugbart svar (2)

Svar #1
08. januar 2013 af PeterValberg

5(3x - 2) + 2(5x - 3) = 7(4x - 1) - 3(5x - 1)
(15x - 10) + (10x - 6) = (28x - 7) - (15x - 3)  gang ind i parenteserne
15x - 10 + 10x - 6 = 28x - 7 + 15x + 3          hæv parenteserne (fortegn ændres ved minusparenteser)
25x - 16 = 43x - 4                                        reducér på begge sider
25x - 43x = -4 + 16                                      saml x'erne på den ene side, tallene på den anden
-18x = 12                                                     reducér
x = -(12/18)                                                  forkort begge sider
x = - 2/3                                                       reducér brøken

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. januar 2013 af mette48 (Slettet)

2)

gang ind i parenteserne

hæv parenteserne

træk sammen på begge sider

træk 14x fra på begge sider

læg 60 til på begge sider

træk sammen

del med tallet foran x på begge sider

 

 


Svar #3
08. januar 2013 af mrcool10 (Slettet)

Jeg fik 1) til dette ???

 

 5(3x - 2) + 2(5x - 3) = 7(4x - 1) - 3(5x - 1)
(5*3x)(5*(-2))+(2*5X)(2*(-3))=(7*4x)-(7*1)-(3*5x)3*(-1))
15x-10+10x-6=28x-7-15x+3
15x+10x-28x+15x= -7+3+10+6
12x = 12
x = 1

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. januar 2013 af AMelev

(5*3x)(5*(-2)) + (2*5X)(2*(-3))=(7*4x)-(7*1) - (3*5x)3*(-1))
Dette er skrevet forkert , idet fx (5*3x)(5*(-2)) betyder (5*3x) * (5*(-2)) og det er ikke det, du mener, men derimod
(5*3x) + (5*(-2)) eller 5*3x - 5*2.

Bortset fra det, er det rigtigt.
#1 har en fortegnssmutter i linje 3 ved 15x på højresiden af lighedstegnet.

Husk, du altid kan tjekke den fundne løsning ved at sætte den ind i den oprindelige ligning,og se, om den er sand:

5(3x - 2) + 2(5x - 3) = 7(4x - 1) - 3(5x - 1) og x = 1:

5*(3 - 2) + 2*(5 - 3) = 7*(4 - 1) - 3*(5 - 1) ⇔

5*1 + 2*2 = 7*3 - 3*4 ⇔

5 + 4 = 21 - 12 ⇔

9 = 9       SANDT!


Skriv et svar til: løs ligningerne ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.