Matematik
8006: differentiering
Hej jeg har fået opgaven:
En funktion f er løsning til differentialligningen
y' = 2x + 5 - y
og linjen med ligningen
y = 1
er tangent til grafen for f.
a) Bestem en forskrift for f.
Jeg har brug for hjælp :p
Svar #1
15. januar 2013 af lfdahl (Slettet)
y' + y = 2x + 5 er en lineær differentialligning af 1. orden, som har den generelle form: y' + P(x)y = Q(x).
Her er P(x) = 1 og Q(x) = 2x + 5
Den generelle løsning har formen: f(x) = b e-A(x) + e-A(x)∫a→xQ(t)eA(t)dt, hvor f(a) = b og A(x) = ∫a→x P(t)dt
A har derfor formen: A(x) = ∫a→x 1dt = x - a.
At y = 1 er (vandret) tangent til grafen for f betyder, at y' = 0 under betingelsen y = 1.
Det vil sige. y' = 2x + 5 - y i berøringspunktet er: 0 = 2x + 5 -1 ⇔x = -2.
Så vi kan bruge: a = -2 og b = 1. Derfor er A(x) = x+2. Vi skal altså løse udtrykket:
f(x) = e-(x+2) + e-(x+2) ∫-2→x(2t+5) et+2 dt = e-2e-x + e-x∫-2→x (2t+5) et dt
Partiel integration giver:
f(x) = e-x(e-2 +[(2t + 5)et - 2∫ etdt]-2→x) = e-x(e-2 + [(2t + 5)et - 2et]-2→x) ⇒
f(x) = e-x(e-2 + [((2t+5) - 2)et ]-2→x) = e-x(e-2 + ((2x+5) - 2)ex - e-2) = 2x + 3.
Kontrol: y = 2x + 3 ⇒ y' = 2 - så: y' + y = 2 + 2x + 3 = 2x + 5 OK.
Svar #2
15. januar 2013 af mathon
panserformlen giver
dig
y = C•e-x + 2x + 3
tangenten i (xo,1) har hældningen 0, da tangentligningen er y = 0x + 1
hvoraf
y ' = 2xo + 5 - 1 = 0
xo = -2
så du til bestemmelse
af C har
y = C•e-x + 2x + 3 gennem (-2,1)
1 = C•e2 - 4 + 3
C = 2e-2
konklusion
y = (2e-2)•e-x + 2x + 3
y = 2e-x-2 + 2x + 3
Svar #3
15. januar 2013 af lfdahl (Slettet)
Har glemt leddet e-(x+2). Beklager
f(x) = e-(x+2) + 2x + 3.
Kontrol: y' = -e-(x+2) + 2
y' + y = -e-(x+2) + 2 + e-(x+2) + 2x + 3 = 2x + 5. OK.
Svar #4
15. januar 2013 af MetteNielsen1993 (Slettet)
mathon, hvad er panserformlen? det kan jeg jo ikke skrive i min opgave... :)
Svar #5
15. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)
#4
Se evt. https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1291214 hvor samme opgave kører.
Svar #6
15. januar 2013 af mathon
y ' + f(x)•y = g(x)
y = e-F(x) • ∫0(eF(x)•g(x)dx + C) hvor ∫0.....dx er stamfununtionen med inetrationskonstanten C = 0
Svar #7
15. januar 2013 af mathon
kender du ikke formlen
kan du multiplicere
y ' + y = 2x + 5 med ex på begge sider
ex•y ' + ex•y = ex•(2x + 5) venstre side omskrives til
(ex•y) ' = ex•(2x + 5) der integreres på begge sider
ex•y = ∫ex•(2x + 5)dx partiel integration på højre side
ex•y = ex•(2x + 5) - ∫ex•2dx
ex•y = ex•(2x + 5) - 2ex + C højre side reduceres
ex•y = ex•(2x + 3) + C multiplicer med e-x på begge sider
y = C•e-x + 2x + 3
Skriv et svar til: 8006: differentiering
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
